Petra Cederroth med hästen Star Above O.P. på Fornboda Gård i Upplands Väsby. Foto: Jens Kassnert

Massören Petra: ”Hästar talar ett tydligare språk”

Petra Cederroth arbetar som hästmassör. Hon tycker det är konstigt att fler inte gör det. – Hästar som tävlar har lika stor nytta av massage som elitidrottare, säger hon.

  • Publicerad 08:42, 2 okt 2018

Inne i stallet på Fornboda Gård i Upplands Väsby står hingsten Star Above O.P. och får massage. Det är massören Petra Cederroth som knådar på den bruna hästen och hon menar att det är lika viktigt att en häst som tränar och tävlar får massage precis som med det mänskliga släktet.

– Allt handlar om balans och är hästen spänd eller stel någonstans gäller det att släppa spänningarna. Annars kompenserar hästen det med andra muskler och får ont, säger Petra Cederroth och trycker med vana fingrar längs med hästens muskler.

Masserat människor

Petra utbildade sig till massör och började massera människor 2001. Men steget över till att massera hästar var inte långt. Hon är tredje generationen inom travsporten efter sin farfar som var aktiv på 1960-talet och hennes pappa som fortfarande kör travlopp.

– Det är roligare att massera hästar än människor, de talar ett tydligare språk. Man ser direkt var värken sitter eller när det är skönt på en häst. Det visar den tydligt genom att vrida huvudet, dra upp ett ben eller gäspa. Människor kämpar emot och säger att det känns bra mest hela tiden, säger hon.

Enligt Petra borde fler se till att hästar får massage precis som andra idrottare får. Det skulle minska risken för led- och muskelskador som kan vara vanligt förekommande. Har hästen väl blivit skadad är rehabiliteringstiden lång.

Känsligare än människor

Även om hästar är mycket större än människor behöver Petra inte ta i mer i arbetet med att mjuka upp musklerna. Tvärtom.

Hästen känner om det sätter sig fluga på ryggen

Petra Cederroth

– En häst har inte lika mycket underhudsfett och är väldigt känslig mot beröring. Den känner om det sätter sig fluga på ryggen, säger hon.

Arbetet med hästar kan både vara tidskrävande och slitsamt och få hästen skadad blir oftast både tråkigt och dyrt. Rehabiliteringstiden är lång.

– Det beror på lite vad man har sin häst till. Man får fråga sig om man bara vill rida i skogen eller om man ska träna och tävla. I så fall är det inte kul att få hästen skadad och inte kunna träna ordentligt på ett halvår.

Masserar 30 hästar i veckan

Petra Cederroth bor i Sollentuna men är verksam i hela norrort med tyngdpunkt på Täby, Danderyd, Upplands Väsby och Vallentuna. Hon masserar 30 i hästar i veckan och är inblandad i flera hästkopplade event.

– Det är min stora passion. Jag brinner extremt mycket för hästars välmående och vet hur mycket alla som har häst kämpar för att få det att gå ihop med tiden. Att då ha en skadad häst är mardrömmen, säger hon och tejpar den långa halsmuskeln på Star Above O.P.

Petra har masserat bort en spänning i muskeln och vill inte att den ska komma tillbaka. Då använder hon sporttejp som på vilken friidrottare som helst. Och likheten är påtaglig. Friidrottare hoppar, springer och belastar lederna precis som hästar gör.

Fakta

Petra Cederroth

Ålder: 38 år.
Bor: Sollentuna.
Familj: Man, 3 barn, 2 hundar och 2 hästar.
Yrke: Hästmassör, massageterapeut.
Bästa med häst: Deras totala ärlighet.
Petras ledord: Det du gjorde med hästen igår speglar sig i morgondagen. Skyll aldrig på hästen.