Massor av stockholmare i SVT:s e-sportsatsning

I SVT:s Esportsaga får tittarna följa veteranen Faruk Pitas försök att bygga ett CS:GO-lag från grunden. "CS är stort nu och att ta sig upp och göra sig ett namn är en viktig del", säger deltagaren Jesper Ikonen från Tumba.

  • Publicerad 19:51, 23 jan 2022

E-sporten växer och SVT har hakat på trenden och producerat realityserien Esportsaga. Där tränas ett CS:GO-lag upp från grunden för att se hur långt de kan gå som professionella spelare. I första avsnittet gallrar coachen, det gamla proffset och stjärntränaren Faruk Pita, ansökningarna hårt.

– Det ska vara en bra mix som i ett fotbollslag, säger Faruk Pita.

Tre av spelarna som klarar gallringen är från Stockholmsområdet, Melinda "Melz" Blomqvist från Hagsätra, Markus "b0ppan" Marinmikko från Södermalm och Jesper "LimmJeppe" Ikonen från Tumba. Dessutom bor Faruk Pita i Västertorp.

En chans för nya talanger

– Konceptet med tv-programmet är jättebra för det ger en chans för nya talanger att visa upp sig och bli bättre på CS genom världsklasscoachning. Det fick mig att söka in, säger Jesper Ikonen.

Men för Jesper tog sagan slut tidigare än planerat. Efter fyra avsnitt hoppade han av på grund av sömnbrist.

– Jag bodde fortfarande i Strängnäs då, men hade ett jobb i Stockholm. Tidiga morgnar, heltid på jobbet och spela hela kvällarna blev för mycket, säger han.

Men han satsar fortfarande på att bli bättre och tävla.

– Jag streamar mycket på datorn och sänder live när jag spelar, mestadels CS. Sedan söker jag lite lag. CS är stort nu och att ta sig upp och göra sig ett namn är en viktig del.

Laget från uppifrån vänster: Herman "1Knas" Hattevig, Melinda "Melz" Blomqvist, Jesper "LimmJeppe" Ikonen, Petrus "ReD_OwL" Tuomikoski och Markus "b0ppan" Marinmikko. Foto: SVT

Deltagare Esportsaga:

Coach: Faruk "Pita" Pita, 31 år, Hägersten

Markus "b0ppan" Marinmikko, 22 år, Södermalm

Jesper "LimmJeppe" Ikonen, , 22 år, Tumba

Melinda "Melz" Blomqvist, 23 år, Uppsala, uppväxt i Hagsätra

Petrus "ReD_OwL" Tuomikoski, 22 år, Boden

Herman "1Knas" Hattevig, 15 år, Skövde

Ersättare: Lucas "Kotn" Jonsborg

Visa merVisa mindre

Miljonbelopp

Det finns stora prissummor i de största tävlingarna. I november gick tävlingen CS:GO Major live på Avicii Arena där de tävlande slogs om en prispott på 2 miljoner dollar. För Jesper Ikonen är det här – precis som fotboll – en sport.

– Det är ett lagspel, man måste jobba för att bli bra och man kan leva på det. Jag skulle klassa det som en sport, säger han.

Han tror att e-sport bara kommer fortsätta växa och att det kommer ändras hur det klassas i framtiden.

– Vi håller på att gå in mot en mer teknologisk värld. I dag får fotbollslag bidrag, det kan nog bli så för e-sport också på sikt.

Viktigt med hälsosam livsstil

Dator- och tv-spel brukar ofta kopplas samman med en stillasittande livsstil och allt för många timmar framför skärmar. Men i Esportsaga får vi en inblick i vad som krävs för att nå toppen – och det inkluderar fysisk träning och goda kostvanor.

Det går snabbt och man måste vara med, påpekar Jesper Ikonen.

– För mycket skärmtid handlar mer om att föräldrar inte tar ansvar när man är yngre. Sitter du bara framför datorn och är ohälsosam kommer du inte kunna prestera. Som nu är jag sjuk och då känner jag av att jag är slöare och inte orkar lika mycket och inte är motiverad på samma sätt.

CS:GO

CS står för Counter Strike. CS:GO är den senaste upplagan i CS-serien och den variant som spelas på professionell nivå.

Det är ett så kallat first-person shooter-spel. Terrorister ställs mot antiterrorister, oftast i fem mot fem-spel.

En runda kan vinnas genom att eliminera sina motståndare. Terroristerna kan också vinna genom att lyckas plantera och spränga bomben. Antiterroristerna kan ocskå vinna genom att desarmera en planterad bomb. Bäst av 16 rundor vinner.

Visa merVisa mindre