Massor av död fisk oroar Tumbabor

Flera Tumbabor har uppmärksammat massvis med död fisk i Segersjön. – Jag har bott här i 30 år aldrig sett sådana mängder, säger Uttranbon Henrik Sjöberg.

  • Publicerad 17:32, 27 feb 2019

Flera Tumbabor har hört av sig till både Mitt i och Botkyrka kommun efter att ha sett massvis av död fisk i Segersjön i Tumba. En av dem är Uttranbon Henrik Sjöberg.

– Jag gick med min hund runt Segersjön. Till min förskräckelse så såg jag hundratals döda fiskar längs stranden, säger han.

Foto: Privat

Enligt miljöenheten på Botkyrka kommun beror fiskdöden på syrebrist i vattnet. Syrebristen i sig beror på en kombination av orsaker.

– Isen har legat som ett lock på sjön. Sedan har vi haft den varma sommaren och en låg vattennivå i kombination med mycket biologiskt material och växter, säger Ylva Wolgast som är kommunikatör på Botkyrka kommun.

Foto: Privat

Enligt miljöenheten är det risk att all fisk i sjön dör.

– Men om så sker kommer det att simma in nya fiskar från Uttran.

Foto: Privat

Kommunen hoppas dock att kommande åtgärder mot gödningen av sjön ska avhjälpa problemet. En dagvattendamm i dalen söder om sjön ska enligt planen börja byggas i höst eller i början av nästa år.

– Det ska bli en dagvattendamm upp mot Pelletäppan. Den kommer att ta hand om dagvattnet och reducera halterna av näringsämnen som leder till övergödningen, säger Ylva Wolgast.

Hon fortsätter:

– Det kan vara värt att nämna att gata-parkenheten rensade kanalen under 2018, vilket är positivt för vattenomsättningen och ger en möjlighet för fisk att simma ut i Utterkalven.