Högdalens läkarhus och Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm. Foto: Läsarbild Vården.se/Anna Molander

Mässling upptäckt i Högdalen

I slutet på förra veckan visade det sig att en patient vid Högdalens läkarhus hade mässling. Nu försöker vårdcentralen ta reda på om någon annan smittats.

  • Publicerad 13:05, 26 mar 2019

Virussjukdomen mässling har hög smittorisk. Fallet i Högdalen skapar därför oro och efter upptäckten den 22 mars inleddes en rutinmässig smittspårning.

– Smittspårning innebär i det här fallet att personal från Smittskydd Stockholm har kontaktat personer som kan ha utsatts för smitta, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Patienter som kan ha smittats får förebyggande behandling. I brevet som skickats ut av Smittskydd Stockholm och provtagningsenheten i Högdalen uppmanas besökare från förra veckan att vara uppmärksamma på symptom fram till 8 april.

Symptom på mässling kan till exempel vara hög feber, förkylningssymptom, torrhosta och röda ögon. Den som upptäcker något av detta bör enligt Smittskydd Stockholm söka vård.

Detta är ett i raden av flera mässlingsfall som upptäckts i Stockholmsområdet senaste året. Det har bland annat rapporterats om fall både på S:t Görans sjukhus och Danderyds sjukhus.

Fakta

Mässlingfakta

• De som har haft mässling har ett livslångt skydd.

• Barn vaccineras mot mässling genom barnvaccinationsprogrammet och täckningen i Stockholm är över 96 procent.

• Den som är osäker på sitt skydd kan rådgöra med sin vårdcentral eller en vaccinationsmottagning.

• De flesta som är födda före 1960 har haft mässlingen och kan inte bli smittade. Personer som är födda 1960-1980 kan ha större risk medan personer födda efter 1980 i allmänhet har fullgott skydd.

• Eftersom mässling är mycket smittsamt ska man alltid ringa först till vårdmottagningen i stället för att åka direkt dit. Den som behöver träffa en läkare kan då gå direkt till ett undersökningsrum, och därmed undvika att smitta andra. Det gäller också för sjuka barn.

• Vuxna som behöver komplettera sitt skydd vänder sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning.

• 1177 Vårdguiden ger råd om mässling och vaccination på telefonnummer 1177 eller på 1177.se

Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre