Inga marginaler. Förskolläraren Maria Hilber tillsammans är orolig för hur det nya förslaget kommer att påverka förskolan. Här med Novalie Pettersson, Frans Kraft, Aggelos Markou och Lucas Chou ute på förskolans gård. Foto: Erik Simander

Massiv kritik mot heltid i förskolan: "Blir som Ica, vi ska ha öppet för alla, alltid"

Sjukare personal, svårare att anställa och sämre för barnen. Nu riktas massiv kritik från flera håll mot de rödgrönas förslag att barn till föräldralediga ska få rätt till heltid i förskolan.

  • Publicerad 06:00, 22 sep 2016

De rödgrönas förslag att även barn till föräldralediga ska ha rätt till heltid i förskolan möter massivt motstånd.

Yvonne Goldberg, avdelningschef i Hägersten-Liljeholmen, är en av kritikerna. Förslaget för lite hänsyn till barnens perspektiv, menar hon.

– Barnen har också behov och rätt till lagom långa arbetsdagar. Barn till föräldrar som jobbar heltid måste ju vara på förskolan, men är du föräldraledig har du ju möjligheten att ha ditt barn hemma. Ur barnens och personalens perspektiv ser jag inte att det här är positivt, säger hon.

Inget barnperspektiv

Om det nya förslaget blir verklighet riskerar det att bli fler barn per anställd under större del av dagen, något som ökar pressen på personalen.

– Det riskerar att bli svårare att rekrytera personal och det blir en högre arbetsbelastning vilket kan öka sjukfrånvaron, säger Yvonne Goldberg.

Även från dem som arbetar i förskolan är kritiken skarp. Nätverket för förskoleförändring i Hägersten-Liljeholmen, ett nätverk som arbetar för förbättrade villkor i förskolan, har skickat ett brev till politikerna i både stadsdelen och stadshuset där de kräv svar på hur de ska hantera den nya situationen. Enligt nätverket räcker inte tiden och resurserna till ens i dagsläget. Även facket är mycket kritiska till förslaget som man menar skulle gå ut över förskollärarnas arbetsbelastning, en yrkeskår som redan har höga och stigande sjuktal.

Finns inga marginaler

Maria Hilber, förskollärare på förskolan Juvelen i Mälarhöjden, menar att förslaget skulle pressa pedagogerna ännu mer än i dag.

– Det här kommer att leda till fler barn under en större del av dagen och på vår förskola finns det inga marginaler. För oss är de här barnen som inte går heltid det som får oss att hålla näsan ovanför vattnet, säger hon.

Förskolans främsta uppgift är ju att ta hand om barnen så att föräldrarna ska kunna jobba, menar hon.

– Det här blir som Ica, vi ska ha öppet för alla, alltid. Man får betalt för att vara hemma med sitt barn sen lägger staten dessutom pengar på att barnen ska få barnomsorg, säger hon.

Felprioritering

Carolina Lundman har döttrarna Celine Makakala, tre år och Adelle Makakala 5 månader. Hennes stora dotter är i förskolan mellan klockan nio och tre. Lagom tycker hon.

– Då får hon sin dos av att leka här men vi hinner umgås också. Jag vill att man satsar mer på kvalitet än kvantitet.

Johan Granström är däremot positiv till det nya förslaget, om förskolan får tillräckligt med resurser. Han har tvillingarna Axel och Gustav, 1 år och dottern Elsa tre och ett halvt.

– Vi har försökt få dispens för att ha henne här längre men det är svårt att få igenom. Jag tror att det skulle vara bättre att ha henne här en timme extra, nu är det är svårt att hinna göra något med henne på eftermiddagarna.

LÄS ÄVEN:

Wanngård lovar inga mer pengar till sin förskolereform

Felprioritering. Carolina Lundman har döttrarna Adelle Makakala 5 månader och Celine Makakala, tre år. Hon är kritisk till det nya förslaget, hon ser hellre att politikerna prioriterar kvalitet före kvantitet i förskolan. Foto: Erik Simander

Foto: Erik Simander

Kritikstormen

Såväl oppositionen som facket är kritiska till det nya förslaget om rätt till heltid för barn till föräldralediga. "Ett ofinansierat, ogenomtänkt och oroväckande förslag som riskerar att sänka kvaliteten på förskolan för barnen.", kommenterade oppositionsborgarrådet och vice ordförande i utbildningsnämnden Lotta Edholm, (L), förslaget tidigare i september.

De nya reglerna väntas klubbas i kommunfullmäktige den 12 december och börja gälla redan dagen efter.

Visa merVisa mindre