Massavhoppen: Lindgren (M) är optimistisk

– Jag är full av förtröstan för att ledningen för SSBF (Storstockholms brandförsvarsförbund) lyckas lösa det. Men det är inte så lätt, säger kommunalrådet Lars Lindgren (M) om brandkårens kris i Vaxholm.

  • Publicerad 11:15, 30 maj 2017

I går kunde Mitt i rapportera att mer än hälften av deltidsbrandmännen i Vaxholm sagt upp sig den senaste tiden. Orsaken: missnöje med det nya avtalet som enligt deltidsbrandmännen ger dem mindre betalt än tidigare.

Vaxholm och Ljusterö undantag

– Det här är något som pågått runtom i hela Sverige i år. Vaxholm är inte ensamt om detta. Men villkoren i det nyförhandlade avtalet ger lösningar som kanske är bra i 95 procent av landet, men inte på Ljusterö och i Vaxholm. Det är där som det blir problem, säger Lars Lindgren.

– Det har ju blivit en olycklig utveckling hur avtalen har förhandlats och hur de ska tolkas och genomföras. Kommunen är delägare i SSBF, men jag tänker inte kommentera hur man sköter driften.

Om fler säger upp sig är det klart oroväckande

Lars Lindgren tror att det kommer att ordna sig även för Vaxholms del:

– Vad jag vet hade ledningen för SSBF och brandmännen ett möte så sent som förra veckan. Jag vet att de fortfarande jobbar på en lösning. Vad vi vet är att vi kommer att ha en brandkår i Vaxholm. Men om det är fler som säger att de kommer att säga upp sig så är det klart att det är oroväckande.

Deltidsbrandmän en ”klok inrättning”

Lars Lindgren tycker att lösningen i Vaxholm med både heltidsanställda och deltidsanställda brandmän är bra:

– Ja, en mix är det mest förnuftiga. Vi har ju en lösning som är en blandning av heltidsanställda och deltidbrandmän som ställer upp när det brinner och det fungerar väldigt bra.

– Deltidsbrandmännen är ju också väldigt aktiva i samhället i stort, det har jag noterat. Som fenomen är deltidsbrandmän en bra sak i samhället. Det är en klok inrättning.

LÄS MER:

Massavhopp av brandmän i Vaxholm