Massavhopp av brandmän i Vaxholm

Det har jäst länge bland deltidsbrandmännen i Vaxholm. Nu har mer än hälften av brandmännen valt att säga upp sig. Orsaken är missnöje med det nya avtalet och hur de behandlats av brandförvarsförbundets ledning. – Det är så pinsamt skött, säger en brandman.

  • Publicerad 07:01, 29 maj 2017

– Tyvärr så förlorar vi folk. Så mycket att det känns, säger Lars Lindqvist, förste förman på deltidsbrandkåren i Vaxholm.

– Alla har inte sagt upp sig, men vi har inte sett slutet på det här än.

Av totalt knappt 20 deltidsbrandmän i Vaxholm har hälften sagt upp sig under våren. Anledningen är i flertalet fall missnöje med det nya löneavtalet som ger deltidsbrandmännen betydligt lägre ersättning än tidigare. Till det kommer slopad övertidsersättning och missnöje med hur brandförsvarsförbundets ledning skött frågan.

Mer än halva styrkan slutar

– Vi har väntat och väntat på besked och sedan har de kommit tomhänta. De har inte ens brytt sig om att sätta sig in i frågan, säger en av brandmännen till Mitt i.

– Avtalet är katastrofdåligt! Det är ju ingen hobby vi sysslar med. Jag skulle förlora pengar på att jobba kvar, säger en annan.

Av de elva som sagt upp sig uppger sju missnöje med avtalet och förbundets sätt att sköta frågan som den direkta orsaken. Fyra har andra skäl, men uppger även att de är missnöjda med avtalet.

Förutom de elva uppger ytterligare tre att de kommer att säga upp sig. En av dem är Lars Lindqvist själv:

– Jag kommer att stanna till årsskiftet, tills jag vet att den nya organisationen fungerar, men sedan kommer jag att sluta. Man kan säga att det är en missnöjesyttring.

– Jag har aldrig känt mig så kränkt tidigare. Man har inte tänkt på oss och inte heller hur det kan påverka tredje man (allmänheten, reds anm).

Det går inte att lita på en sådan arbetsgivare.

– Jag kommer att sluta oavsett hur det går. Det går inte att lita på en sådan arbetsgivare. De har haft från oktober på sig att lösa det här. Det är så pinsamt skött, säger en annan av de som tänker sluta men som ännu inte gjort slag i saken.

När Mitt i kontaktade Johan Berg, chef för räddningsavdelningen på Storstockholms brandförsvar för några veckor sedan var han omedveten om massavhoppen, utan hade uppfattningen att bara en person sagt upp sig.

Dålig koll på avhoppen

Nu (25/5), när siffran är elva personer, med ytterligare tre på gång kan han bara bekräfta en del av uppgifterna:

”I dagsläget är det sex stycken som sagt upp sig. Frågan är viktig för Storstockholms brandförsvar och vi jobbar med detta kontinuerligt för att hitta en lösning” skriver han i ett mailsvar till Mitt i.

– Om tre månader verkställs uppsägningarna och då har de inte någon kvar, utom de fyra som nyligen började, tror Martin Penneryd, styrkeledare och en av de som valt att sluta.

Lars Lindqvist är noga med att allmänheten ska veta att deltidsbrandmännen kommer att göra sitt jobb, in i det sista.

– Vi kommer att vara brandmän fullt ut, ända till sista sekunden, säger han.

Fakta

Deltidsbrandkåren i Vaxholm

  • Deltidsbrandkåren är beredd att rycka ut 17 – 07 på vardagar samt på helger och röda dagar, tider då brandstationen i Vaxholm inte är bemannad  av ordinarie heltidsanställda brandmän.
  • Deltidsbrandmännen är alla bosatta i kommunen och ska vara klara och på väg från brandstationen senast sex minuter efter ett larm.
  • Inom tio minuter från ett larm ska deltidsbrandmännen kunna vara på plats om larmet gäller Vaxön, Kullön och delar av Resarö.
  • Vid sidan om jobbet på brandkåren har deltidsbrandmännen även ordinarie arbeten, i de flesta fall utanför Vaxholm.
Visa merVisa mindre