Massa nya vrak hittade i Brunnsviken

Fyra marinarkeologer undersöker just nu 40 vrak som har upptäckts utanför Nationalstadsparken. Den äldsta båten kan vara flera hundra år gammal.

  • Publicerad 13:55, 17 okt 2018

I ett projekt där Sjöhistoriska museet och länsstyrelsen i Stockholm samarbetar för att inventera vattnet runt Nationalstadsparken har nu 40 tidigare okända vrak upptäckts utanför kajerna längs med Djurgården.

Under veckan dyker marinarkeologer från Sjöhistoriska efter flera av fynden för att ta en närmare titt. Hittills har ett femtontal båtar undersökts under ytan. Det äldsta tros ha hittats vid Hundudden under tisdagen.

– Det är en liten båt med en ålderdomlig karaktär. Det är svårt att säga hur gammalt vraket är, men vi skulle inte bli förvånade om det är äldre än från 1800-talet, säger Göran Ekberg, marinarkeologerna som är med på land vid dykningarna.

Mindre i Brunnsviken

Inne i Brunnsviken har man mest hittat mindre båtar. Utanför viken uppe vid Lidingöbron och nere Hundudden har däremot större vrak upptäckts.

Ett av vraken som upptäcks utanför Djurgården. Det äldsta tros vara från före 1800-talet. Foto: Jim Hansson

Men ingen av båtarna som undersöks kommer att tas till ytan.

– Ska man ta upp något måste man konservera vraken annars förstörs de. Kostnaderna för att göra det blir för höga. Men är det en riktigt gammalt vrak tittar vi på det igen, och kan göra en tydligare dokumentation, säger Göran Ekberg.

Dykarna håller även på under onsdagen – då ute vid Fjäderholmarna.

Vem som ägt båtarna och exakt vad de använts till är ännu för tidigt att säga.