I skrivande stund har vaccinationerna mot coronan precis påbörjats i Sverige. Det är därför oklart när det kommer att bli tillåtet att hålla stora evenemang så som mässor. Jakt- och friluftsmässan Swedish Game Fair har meddelat att man kommer att hålla sin mässa i Skokloster den 28 till 30 maj.

– Det räknar vi med. Men till sist är det myndigheterna som avgör det, säger mässchefen Torbjörn Larsson.

Hålls utomhus

Torbjörn Larsson säger att det är en fördel ur smittskyddssunpunkt att mässan hålls utomhus. Han hänvisar också till att det inom mässbranschen har tagits fram särskilda riktlinjer för att kunna göra kommande arrangemang mer smittskyddade. Dessa riktlinjer innebär bland annat separata in- och utgångar, endast förregistrerade besökare för att minimera köer, tidisintervaller vid insläpp samt ett begränsat antal besökare.

Från Håbo kommun ställer man sig väldigt positiv till att Swedish Game Fair ska hållas i Skokloster. Förhoppningen är att de många deltagarna också ska ge intäkter till de lokala företagen i kommunen.

– Swedish Game Fair kommer att främja näringslivet i Skokloster men också Håbo i stort eftersom arrangemanget är så stort, meddelar Mattias Jonsgården,kommundirektör i Håbo kommun.

Kommunen har koll

Kommunen har varit i kontakt med arrangörerna och klargjort att man ska följa gällande rekommendationer som finns och anpassa arrangemanget därefter.

Swedish Game Fair är enligt egen utsago Sveriges största utomhusmässa inom jakt, fiske och friluftsliv.

– Det är mycket fokus på mat. Jakt och fiske för att få fram mat, säger mässchefen Torbjörn Larsson.

Tidigare i Tullgarn

Mässan har under 18 år hållits vid Tullgarns slott i Södertälje kommun. Anledningen till att man nu flyttar till Skokloster är att arrangemanget har växt. Deltagarantalet på mässan har varit 25 000.

Skokloster anses vara en bra plats eftersom det är en vacker miljö och ligger väldigt nära Stockholm.

Namnet Game Fair ger kanske inte riktigt associationer till jakt och fiske. Torbjörn Larsson berättar att det är ett gammalt namn för den här typen av mässor i England.

– Egentligen är det en landsbygdsmässa för jakt och fritid, säger mässchefen Torbjörn Larsson.