Mässa kan få tiotusentals till bygden

Jakt- och friluftsmässan Swedish Game Fair ska hållas i Skokloster i maj. Detta förutsätter att smittskyddsreglerna då tillåter det.

  • Publicerad 16:12, 29 dec 2020

Men till sist är det myndigheterna som avgör det.

I skrivande stund har vaccinationerna mot coronan precis påbörjats i Sverige. Det är därför oklart när det kommer att bli tillåtet att hålla stora evenemang så som mässor. Jakt- och friluftsmässan Swedish Game Fair har meddelat att man kommer att hålla sin mässa i Skokloster den 28 till 30 maj.

– Det räknar vi med. Men till sist är det myndigheterna som avgör det, säger mässchefen Torbjörn Larsson.

Hålls utomhus

Torbjörn Larsson säger att det är en fördel ur smittskyddssunpunkt att mässan hålls utomhus. Han hänvisar också till att det inom mässbranschen har tagits fram särskilda riktlinjer för att kunna göra kommande arrangemang mer smittskyddade. Dessa riktlinjer innebär bland annat separata in- och utgångar, endast förregistrerade besökare för att minimera köer, tidisintervaller vid insläpp samt ett begränsat antal besökare.

Från Håbo kommun ställer man sig väldigt positiv till att Swedish Game Fair ska hållas i Skokloster. Förhoppningen är att de många deltagarna också ska ge intäkter till de lokala företagen i kommunen.

– Swedish Game Fair kommer att främja näringslivet i Skokloster men också Håbo i stort eftersom arrangemanget är så stort, meddelar Mattias Jonsgården,
kommundirektör i Håbo kommun.

Kommunen har koll

Kommunen har varit i kontakt med arrangörerna och klargjort att man ska följa gällande rekommendationer som finns och anpassa arrangemanget därefter.

Swedish Game Fair är enligt egen utsago Sveriges största utomhusmässa inom jakt, fiske och friluftsliv.

– Det är mycket fokus på mat. Jakt och fiske för att få fram mat, säger mässchefen Torbjörn Larsson.

Tidigare i Tullgarn

Mässan har under 18 år hållits vid Tullgarns slott i Södertälje kommun. Anledningen till att man nu flyttar till Skokloster är att arrangemanget har växt. Deltagarantalet på mässan har varit 25 000.

Skokloster anses vara en bra plats eftersom det är en vacker miljö och ligger väldigt nära Stockholm.

Namnet Game Fair ger kanske inte riktigt associationer till jakt och fiske. Torbjörn Larsson berättar att det är ett gammalt namn för den här typen av mässor i England.

– Egentligen är det en landsbygdsmässa för jakt och fritid, säger mässchefen Torbjörn Larsson.

Swedish Game Fair

Swedish Game Fair är ett aktiebolag som bedriver sin verksamhet från Nortuna gård i Västerås kommun. Företaget hade 2019 en omsättning på 4,5 miljoner och hade inga anställda.

Moderbolag är Nortuna Herrgård AB där Torbjörn Larsson är vd.

Moderbolaget Nortuna Herrgård AB hade 2019 en omsättning på 699 000 kronor och hade två anställda. Utöver Swedish Game Fair ingår även Aluminiummässan, tidningen Aluminium Scandinavia, samt ett konstgalleri i verksamheten.

Visa merVisa mindre

Coronavaccin

I december påbörjades vaccinering mot covid-19 i Sverige. Den första fasen vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen. Ett indirekt skydd för dessa grupper kan även uppnås genom att tidigt vaccinera personal inom omsorg och hälso- och sjukvård som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Nästa fas i vaccineringen väntas kunna komma i gång i februari.

Visa merVisa mindre

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38