Det är inte bara människor som vill hänga vid Farsta strandbad i sommar. Foto: Mitt i/Collage

Massa fågelbajs vid Farsta strandbad

Ovanligt varmt i både luften och vattnet, då väljer många att dra till badplatser. Men vid Farsta strandbad har besökare fått en ovälkommen överraskning – stora mängder med avföring från gäss. – Det är ett problem, men det finns regler som gör det svårt att lösa kortsiktigt, säger parkingenjören Jan Ekman.

  • Publicerad 21:09, 25 jul 2018

När Stockholms stad mätte badtemperaturen vid Farsta strandbad i mitten av juli var den hela 23 grader. I luften har det länge varit runt 30 grader varmt.

Detta har fått många i närområdet att ta sig till strandbadet, men när de väl kommit dit har flertalet ändå blivit besvikna.

Anledningen: Spillning från gäss på stora delar av gräset intill vattnet.

– Det är ett problem. Vi har fått in en hel del klagomål om det. Jag har aldrig varit med om att det har varit så många gäss där, säger Jan Ekman, parkingenjör på Farsta stadsdelsförvaltning.  

Kanadagäss som ockuperar Farsta strandbad på morgonen.

Finns det någon anledning till att det är fler där i år än tidigare?

– Nej, jag har ingen aning om varför de har etablerat sig just där. Vid Hökarängsbadet är det till exempel inte alls något problem.

Kommer ni göra någonting åt det nu i sommar?

– Vi har haft sommararbetare som har varit och plockat fågelspillning, men det är så mycket att de helt enkelt inte hinner med.

Flera regler gör drastisk lösning svår

På sikt finns det olika alternativ för att lösa problemet, men i sommar krävs det drastiska metoder.

– Gässen vill ha någonstans på land att gå upp där det är klippt gräs. Till nästa säsong ska vi titta på om man kan klippa lite av gräset nedanför grillstugan ute på Farstanäset, då kanske de etablerar sig där. Men en del i problemet är förmodligen att folk matar gässen så att de kommer tillbaka.

Jan Ekman har pratat med stadens viltvårdare om behovet av att skjuta av kanadagäss. Men det är ingen tänkbar lösning i dagsläget enligt Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms stad.

– Kanadagässen där har ungar och då får vi inte skjuta av dem enligt regelverket som vi följer, säger Tuvunger.

Avföring från gässen täcker stora delar av badplatsen.

Ett annat problem är att det inte bara rör sig om kanadagäss vid Farsta strandbad.

– Det är även vitkindade gäss där, och de är fridlysta.

Hur stor del av gässen vid badplatsen är vitkindade?

– Det är svårt att säga. Det är olika från dag till dag eftersom de rör sig i grupperingar och byter plats.

Kommer ni göra någonting nu i sommar angående problemet vid Farsta strandbad?

– Vi håller på att titta på det, men det går inte att säga något just nu. Det måste bli bättre förutsättningar. Sedan är det så mycket folk i rörelse där också, då är det inte lätt att göra någonting.