Maskerade rånare jagas

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt efter det dramatiska rån- försöket mot ett växlings- ­kontor på Götgatan. Inte heller från det fullbordade rånet på Gullmarsplan samma dag. Men jakten fortsätter. – Det är inte osannolikt att händelserna hänger ihop, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

  • Publicerad 13:20, 29 sep 2014

Det var i onsdags förmiddag som en maskerad rånare slog till mot växlingskontoret Svea Ekonomi på Götgatan vid korsningen Folkungagatan.

Rånaren fick inte med sig något byte, men lämnade kvar ett tickande paket. Polisen misstänkte att det var en bomb och spärrade av hela området mellan Åsögatan och Medborgarplatsen och evakuerade alla fastigheter i området.

Natalia Lakso-Vazquez bor i en av lägenheterna ovanför växlingskontoret. Hon har fönster mot bakgården och hade inte sett något av dramatiken ute på gatan när polisen plötsligt stormade in.

– ”Du måste ut, du måste ut direkt!” skrek de åt mig. Jag hann inte få med mig någonting.

När Lokaltidningen Mitt i träffade Natalia utanför avspärrningarna stod hon i tofflor och utan ­ytterkläder i regnet.

Några minuter senare ekade polisens högtalarmeddelande till allmänheten mellan husen:

”Ni som fortfarande befinner er i fastigheterna ska lämna fönstren och gå så långt in i fastigheten som möjligt”.

Sedan hördes en kraftig smäll inifrån växlingskontoret. Vit rök vällde ut på Götgatan. Det var polisens bombtekniker som skjutit sönder det misstänkta paket­et, som senare visade sig vara ett ofarligt föremål.

Många oroliga och nyfikna Söderbor samlades utanför avspärrningarna. En av dem var Anki Forselius, som bor i en av lägenheterna ovanför växlingskontoret.

– Det känns obehagligt att det här händer i ens hus, säger hon.

Strax efter rånförsöket mot växlingskontoret på Götgatan rånades ett annat växlingskontor på Gullmarsplan under liknande omständigheter. Två maskerade rånare stormade in. Enligt vittnen som polisen förhört var de beväpnade med pistol.

Enligt Aftonbladet fick rånarna med sig runt 400 000 kronor från kontoret på Gullmarsplan. Innan de flydde från platsen lämnade de kvar ett okänt föremål som senare visade sig vara en attrapp.

– Det är inte osannolikt att händelserna hänger ihop, men det är för tidigt att svara på definitivt än, säger Stockholmspolisens press­talesman Lars Byström.

Under helgen fortsatte jakten efter rånarna. Polisens bästa spår var i fredags en moped som hittades på Blåsutvägen och som tros vara rånarnas flyktfordon.

– Vi har ingen skäligen misstänkt än, men har många vittnen från båda platserna som vi förhör. Det har även gjorts brottsplats­undersökningar på båda platserna, säger Lars Byström.

Polisen rubricerar händelsen på Götgatan som försök till rån och den vid Gullmarsplan som grovt rån.

Rånaren på Götgatan fick inte med sig några pengar, men samma dag rånades ett växlingskontor på Gullmarsplan – där blev bytet 400 000 kronor.