Marys metod gav många mess

Mary Juusela arbetar för förståelse och mot mobbning. Hon föreläste nyligen Westerlundska gymnasiet. – Det strömmade in sms och meddelanden på Instagram och Messenger, meddelar hon.

  • Publicerad 15:56, 24 sep 2018

Det är ok att ha adhd

Mary Juusela är för Ena-Håbotidningens läsare även känd som krönikör. Hon arbetar som föreläsare och utbildare i det hon kallar Lika Olika-metoden.

Genom föreläsningar och intervjuer på förskolor, skolor och arbetsplatser försöker Mary Juusela ge människor redskapen att acceptera olikheter – oavsett om det handlar om etnicitet, funktionalitet, sexualitet eller kroppsstorlek.

Den 19 september var Mary Juusela på Westerlundska gymnasiet där alla eleverna i årskurs 1 erbjöds en heldag för att arbeta med värdegrundsfrågor och, som Mary Juusela uttrycker det, "se sig själv i spegeln och fundera vem man vill vara under sin tid på gymnasiet".

– Det var andra gången i år som skolan bjöd in mig. I våras utbildades alla i årskurs 2 till 3. Det är fantastiskt att se hur en skola på gymnasienivå, med så många elever, lägger ner tid och resurser för att skapa de bästa förutsättningar för en skola öppen för alla olika, skriver Mary Juusela i ett e-brev till Ena-Håbotidningen.

Mary Juusela menar själv att hennes arbete gör stor skillnad. Som ett tecken på detta såg hon hur det redan under föreläsningsdagen kom in meddelanden från eleverna på sms och i sociala medier.

– De ville berätta att det var skönt att någon kom och sa att det är ok att ha adhd, att vara arg och att det gör ont att hamna utanför, av vilken anledning som helst. Under lunchrasten fick jag sällskap av ett trettontal tonårskillar som sa att de hellre ville vara med mig istället för att vara ute på rast. De ville prata och få bekräftat kring sina känslor. Det är en effekt som kommer redan direkt i arbetet, samtalen. Och visar hur viktiga de är i ett samhälle där vårdnadshavare generellt ser sina barn allt mindre i ögonen eller inte orkar med att ens fråga vem är du och hur mår du, på riktigt, skriver Mary Juusela.

Hon berättar att Lika Olika arbetar med 80 grund- och gymnasieskolor och att det är många som hör av sig kring effekter på olika nivåer och sätt.

– Läraskolan i Bålsta är en underbar skola som arbetat med oss flera gånger och där de varje gång vi ses (nu två år sedan sist) vittnar om att attityderna och förmågan att våga säga ifrån är avsevärt större än innan, skriver Mary Juusela.

Allt började en dag i förskolan i Bålsta där Mary Juusela växte upp. Fram till den dagen hade hon levt sitt liv som vilket barn som helst.

Det som hände var att alla barnen och förskolepedagogerna skulle samlas i en ring och hålla varandras händer. Pojken som skulle hålla Mary Juusela i handen sa högt och tydlig att han inte ville det. Därför att hennes hud var mörkare än hans. Denna femåriga pojke uttryckte sig givetvis med ett grövre uttryck än så, varpå de vuxna genast såg obekväma ut, utan att agera.

Något gick sönder i henne och under sin uppväxt fick hon liknande bemötande gång på gång. Mary Juusela intog en roll för att skydda sig själv mot den rasism hon ständigt mötte.

Så såg hennes liv ut fram tills att hon gick i gymnasiet och inte längre orkade upprätthålla fasaden. Det ena ledde till det andra och så småningom startade hon Lika Olika-metoden år 2014.

Mobbning

Mobbning innebär att en eller flera individer upprepade gånger och under en viss tid tillfogar en annan individ skada eller obehag.

Mobbning förutsätter en viss obalans i styrkeförhållandena: den som blir utsatt, mobboffret, har svårt att försvara sig mot den eller dem som angriper. Mobbning kan ske direkt, med fysiska eller verbala medel, eller indirekt, till exempel genom social isolering, ”utfrysning”. Mycket tyder på att mobbningen har ökat de senaste åren.

Källa: Nationalencyklopedin

Visa merVisa mindre

Caféjätte flyttar in på Lilla Torg

Nyheter Nu ska det bli liv på Lilla torg när stor kafékedja, en sushirestaurang och en vaccinationsklinik blir grannar med Grekiska grill och bar. – Det visar på attraktionskraft, säger Johan Thorwid, vd på...onsdag 24/2 11:45