Maryam Madaresi gör succé med sin persiska mat på Instagram, mat som är både färgglad och hälsosam. Gurkmeja är antiinflammatorisk, kanel får igång blodcirkulationen.”Och saffran, det blir man liksom glad av”, säger hon Foto: Oliver Lindkvist

Maryam lär dig laga persiskt på Instagram

Med över 65000 följare på Instagram är Maryam Madaresi en av stans största matbloggare. Ändå vet få stockholmare vem hon är. Vi åkte hem till Liljeholmen för att få reda på mer om den okända kocken.

  • Publicerad 17:00, 18 okt 2016

Allting börjar med riset. Knappt har Maryam fått av sig jackan innan hon blötlägger basmatin. Minst en halvtimme, men gärna längre, säger hon medan hon häller i salt, en halv matsked per deciliter ris, i vattenbadet.

Vi är i Liljeholmen, hemma hos Maryam Madaresi, en av Stockholms största matbloggare. Men trots sina nära 64000 följare på Instagram är hon anonym på hemmaplan. Den stora skaran följare är framför allt iranier från hela världen som uppskattar hennes färgglada bilder på traditionell persisk mat blandat med egna rätter.

– Det började med att mina kollegor såg mina lunchlådor och ville lära sig hur jag gör. Efter ett tag började jag lägga upp bilder och recept och det var helt otroligt vilken respons jag fick.

Maryam kom till Stockholm för 30 år sedan.  Då var hon endast 18 år gammal och säger att hon egentligen inte hade hunnit börja laga mat innan hon hamnade i en helt ny kultur. Vissa traditioner behöll hon och en av sakerna hon fått med sig var en traditionell persisk kokbok. Men hon var även mån om att lära sig det nya.

– Annars sker ju ingen integrering. Men jag har alltid haft ett intresse för mat och redan som tonåring experimenterade jag med olika smaker. Min pappa sa alltid till mig att någon måste ju hitta på nya rätter, och det har jag burit med mig, en vilja att utforska det nya.

Hon experimenterar gärna, men det är kunskaperna om den traditionella persiska maten som har lett till explosionen av följare på Instagram. Iranier från jordens alla hörn följer, kommenterar och ber om råd för att få till rätt smaker från hemlandet. Men hon har också massor av följare som bor i Iran som vill lära sig mer om det persiska köket.

Vi lagar Zereshkpolo (se receptet här) med kyckling och Maryam har valt rätten eftersom den har ingredienser som vi kan hitta i vanliga mataffärer – morötter, lök, kyckling och ris. Jag får ansvar för att skära morötterna i stavar, smalare stavar än jag är van vid och med tanke på hur snygga rätter ­Maryam brukar göra är det en del press på att lyckas. Efter ett tag tar hon över. Jag blir satt att hacka lök och gurka i perfekta kvadrater till salladen shirazi.

Jag undrar om maten är ett sätt att återknyta kontakten med Iran, ett land hon lämnade i så unga år.
– Visst är det så, det är mycket nostalgi. Persisk mat är så färgstark och smakrik. Titta bara på de här färgerna, känn doften, säger hon och ler mot stekpannan där nu strimlad lök ligger och småfräser ihop med gurkmeja olja och smör.

På en tredje platta puttrar sura berberisbär tillsammans med socker och saffran. De ska så småningom blandas med riset.

Citron och gurkmeja som kycklingmarinad. Fotograf: Oliver Lindkvist

Färgerna och dofterna är precis lika­ viktiga som smaken. Och Maryams instagram är fullt av tillpiffade rätter i röda, orangea, gula och lila färger. Men det är inget hon bara gör för kamerans skull, utan för familjen som ska äta maten. Med en axelryckning säger Maryam att hon lägger ungefär en timme på att laga mat varje kväll. Och till alla oss som värmer på något halvfabrikat när vi kommer hem utmattade från jobbet menar Maryam att det ändå handlar om prioriteringar.

– Jag förstår folk som tycker det är svårt att hitta tiden att laga mat. Men mat är ju en stor del av vår hälsa, det som får oss att må bra. Och då är det värt att anstränga sig lite.

För den som smakar på maten, i det här fallet jag, var Maryams ansträngning verkligen uppskattad. Det smakar friskt, lent, syrligt och alla detaljerna, exempelvis torkade rosenknoppar i yoghurtsåsen, gör det väldigt roligt att äta persiskt.

Fakta

Äter pasta (och även pizza) ibland

Namn: Maryam Madaresi.
Ålder: 48 år.
Gör: Instagramkock (@maryresi med 63 800 ­följare) och jobbar som Key account manager på Sveriges Radio.
Har nyss: Börjat hålla kvällskurser i matlagning på Medborgarskolan. Nästa kurstillfälle är den 29 november.
Äter: Nästan bara persisk mat. Men även en pasta ­ibland. (och även pizza)
Husmorsknep: Blanda gurkmeja med en äggula i en linneduk och lägg på ställen där du har ont, på bulor, bett etc.

Visa merVisa mindre