Martin finns där och stöttar vid livets slut

En gång i veckan promenerar Martin till Jakobsbergs sjukhus för att stötta patienter som ligger för döden. – Jag trodde att det skulle vara väldigt tungt men jag möter så mycket livsglädje, säger Martin Gustafsson.

  • Publicerad 07:00, 13 jan 2019

Det började med att Martin såg en annons i lokaltidningen om att den palliativa vårdavdelning på Jakobsbergs sjukhus sökte volontärer.

– Jag är väldigt nyfiken av mig och gillar att arbeta med människor.

”De flesta kommer inte leva i mer än ett år”

Nu har han varit volontär i drygt två år. Varje tisdag kommer han till sjukhuset för att stötta patienter som inte har så lång tid kvar att leva. När han kommer dit tittar han på tavlan där personalen har skrivit upp vilka personer de tycker att han kan titta till.

– Alla kommer inte dö på den avdelningen, en del väljer att åka hem. Men de flesta kommer inte leva i mer än ett år till. Några blir väldigt trötta och har ingen ork att prata på slutet.

I bästa fall kan jag hjälpa till att hitta lite ljus ibland

Martin Gustafsson

Ibland går de ner i fiket, ibland köper han med sig glass. Mycket handlar om att vara närvarande och lyssna, att vara en stöttande medmänniska.

– Jag trodde att det skulle vara väldigt tungt men det är det inte. Det finns mycket sorg, en del blir väldigt ensamma när man ska dö. Men hos många finns en så stor livsglädje.

Har fått lära sig att glömma

”Det finns mycket sorg men hos många finns en stor livsglädje” säger Martin Gustafsson. Foto: Åsa Sommarström

Men vissa dagar är tyngre och Martin får kämpa för att inte ta med sig engagemanget hem. Det kan vara att han möter väldigt starka känslor eller någon han träffat mycket och kommit nära har gått bort.

– Jag har fått lära mig att glömma bort. Det har hänt att någon har legat här i flera månader och vi har kommit nära varandra. Men ett år senare kommer jag inte ihåg vad personen hette. Det är viktigt för att klara av engagemanget.

Ofta pratar de om vardagliga saker: var personen kommer ifrån och vad hen har jobbat med. Men ibland pratar de om filosofiska frågor som liv och död.

– Det kan vara lättare att prata med folk man inte känner väl. Om man inte kan hantera att man är på väg att dö existentiellt blir det väldigt obehagligt. I bästa fall kan jag hjälpa till att hitta lite ljus ibland.


Vill du läsa om fler volontärer?

Fakta

Volontär på ASIH

ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet) vårdar vuxna patienter med avancerade behov som har en obotlig sjukdom.

ASIH Norr bedriver sjukvård i hemmet men har även en avdelning där patienter och anhöriga kan vistas på Jakobsbergs sjukhus.

Volontärer kan utföra olika uppgifter, vara medmänniska eller hjälpa personalen med uppgifter på avdelningen. ASIH på Jakobsbergs sjukhus och Långbro park har volontärverksamhet.

Läs mer: http://asih.sll.se/om-oss/volontararbete/

Visa merVisa mindre