Sedan en tid tillbaka håller Märsta stations biljetthall på att byggas om. Detta finansieras av både Region Stockholm och Sigtuna kommun. Ombyggnationen har varit beslutad sedan tidigare.

Inga medel

När regeringen presenterade nationella infrastrukturplanen för åren 2022–2033 stod det dock klart att det inte anslås nya medel för en större ombyggnad av stationshuset. Något som både Region Stockholm och Sigtuna kommun hade hoppats på.

– Det här är inte "lagt kort ligger". Förslaget är snarare att likställa med ett parti bluffpoker. Det har lovats runt, men levereras nu tunt. Viktiga investeringar i Stockholmsregionen skjuts på oviss framtid, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Besvikelse

I Sigtuna är tongångarna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna hårda i frågan runt Märsta station.

– Trafikverkets förslag till nationell plan är en mycket stor besvikelse för alla oss som länge kämpat för den helt nödvändiga upprustningen av Märsta station. I den förra nationella planen ströks den och nu är risken stor att regeringen återigen sviker kommunens pendlare. Vi kräver att regeringen gör det enda rätta och lägger till Märsta station som ett prioriterat investeringsobjekt i den nationella planen, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna i Sigtuna utgår ifrån att Socialdemokraterna lokalt ska påverka sina partikamrater i riksdagen men det är inget som de ska ta för givet anser partiets gruppledare, Marie Axelsson (S).

– Nu är det andra gången på fyra år som Moderaterna misslyckas kring stationsfrågan. Att då be oss som inte styr Sigtuna kommun om hjälp är naturligtvis smickrande men det är samtidigt ett PR-trick som bottnar Moderaternas misslyckande, säger Marie Axelsson.

Nytt resecentrum

Men att stationsfrågan är viktig, det tycker ändå båda parterna. Socialdemokraterna menar att de jobbar på att Märsta station ska läggas in som ett projekt i den nationella planen. Partiet tycker inte att det räcker med en upprustning.

– Märsta behöver en helt ny station med ett resecentrum. Det behövs fler och längre perronger samt ett modernt stationshus. Detta har vi också framfört till Trafikverket och politiker i regeringen, säger Marie Axelsson (S).

Medan kommunen väntar på att Märsta station ska bli ett prioriterat investeringsobjekt i den nationella planen håller kommunen och regionen på med att bygga om pendeltågsdelen vilket påverkar trafikanterna då stationsområdet just nu är en byggarbetsplats.

Biljetthallen vid Märsta station byggs om och byggs ut.

Påverkar stora delar av stationsområdet samt alla trafikanter.

Arbetet inleddes i mitten av september och kommer att pågå i olika omfattning till och med början på 2022.

En nytt stationshus ska byggas för att kunna tillgodose dagens behov fram till att det helt nya stationsområdet är på plats.

I senaste nationella infrastrukturplanen för åren 2022–2033 fanns inte Märsta station med och därmed anslås inga nya medel för projektet.

Källa: Sigtuna kommun