Bygge. Renoveringen av Märsta Station pågår för fullt. Men några nya medel ser ut att utebli. Foto: Simon Rehnström

Märsta station utan pengar till upprustning

Märsta station var inte med i den senaste infrastrukturplanen. Detta innebär att nya pengar för en efterlängtad upprustning av stationsområdet uteblir.

  • Publicerad 08:52, 17 dec 2021

Vi kräver att regeringen gör det enda rätta och lägger till Märsta station som ett prioriterat investeringsobjekt i den nationella planen.

Sedan en tid tillbaka håller Märsta stations biljetthall på att byggas om. Detta finansieras av både Region Stockholm och Sigtuna kommun. Ombyggnationen har varit beslutad sedan tidigare.

Inga medel

När regeringen presenterade nationella infrastrukturplanen för åren 2022–2033 stod det dock klart att det inte anslås nya medel för en större ombyggnad av stationshuset. Något som både Region Stockholm och Sigtuna kommun hade hoppats på.

– Det här är inte "lagt kort ligger". Förslaget är snarare att likställa med ett parti bluffpoker. Det har lovats runt, men levereras nu tunt. Viktiga investeringar i Stockholmsregionen skjuts på oviss framtid, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Besvikelse

I Sigtuna är tongångarna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna hårda i frågan runt Märsta station.

– Trafikverkets förslag till nationell plan är en mycket stor besvikelse för alla oss som länge kämpat för den helt nödvändiga upprustningen av Märsta station. I den förra nationella planen ströks den och nu är risken stor att regeringen återigen sviker kommunens pendlare. Vi kräver att regeringen gör det enda rätta och lägger till Märsta station som ett prioriterat investeringsobjekt i den nationella planen, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna i Sigtuna utgår ifrån att Socialdemokraterna lokalt ska påverka sina partikamrater i riksdagen men det är inget som de ska ta för givet anser partiets gruppledare, Marie Axelsson (S).

– Nu är det andra gången på fyra år som Moderaterna misslyckas kring stationsfrågan. Att då be oss som inte styr Sigtuna kommun om hjälp är naturligtvis smickrande men det är samtidigt ett PR-trick som bottnar Moderaternas misslyckande, säger Marie Axelsson.

Nytt resecentrum

Men att stationsfrågan är viktig, det tycker ändå båda parterna. Socialdemokraterna menar att de jobbar på att Märsta station ska läggas in som ett projekt i den nationella planen. Partiet tycker inte att det räcker med en upprustning.

– Märsta behöver en helt ny station med ett resecentrum. Det behövs fler och längre perronger samt ett modernt stationshus. Detta har vi också framfört till Trafikverket och politiker i regeringen, säger Marie Axelsson (S).

Medan kommunen väntar på att Märsta station ska bli ett prioriterat investeringsobjekt i den nationella planen håller kommunen och regionen på med att bygga om pendeltågsdelen vilket påverkar trafikanterna då stationsområdet just nu är en byggarbetsplats.

Byggkaos till början av 2022

Biljetthallen vid Märsta station byggs om och byggs ut.

Påverkar stora delar av stationsområdet samt alla trafikanter.

Arbetet inleddes i mitten av september och kommer att pågå i olika omfattning till och med början på 2022.

En nytt stationshus ska byggas för att kunna tillgodose dagens behov fram till att det helt nya stationsområdet är på plats.

I senaste nationella infrastrukturplanen för åren 2022–2033 fanns inte Märsta station med och därmed anslås inga nya medel för projektet.

Källa: Sigtuna kommun

Pengarna styr vilka projekt som blir av

Trafikverket fick i uppdrag att presentera ett förslag till en ny trafikslagsövergripande nationell plan för infrastrukturen för perioden 2022–2033 i juni i år.

Nu är ett förslag till planen färdig.

Den ska nu ut på remiss och remisstiden löper ut den 28 februari.

Än är inte sista ordet sagt i frågan om Märsta station.

Det är regeringen som beslutar om vilken budget som finns för infrastruktur och det är mot de ramarna trafikverket måste prioritera.

Källa: Regeringskansliet

Visa merVisa mindre

Över 600 nya fall på en vecka

Nyheter FHM: Familjekarantänen sänks från sju till fem dagar Norrortskommunerna når nya rekordnivåer i antalet smittade, visar Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste rapport. "Det kommer fortsätta" säger Sara Byfors.fredag 21/1 12:38

Arlanda utrymdes efter misstänkt väska hittats

Nyheter hotellgäster fick lämna sina rum Polisen utrymde delar av Arlanda då en väska med misstänkt farligt innehåll hittats. Detta påverkade även tågtrafiken till och från flygplatsen.fredag 21/1 9:00

Sigtunaförfattaren gör radiodebut

Nyheter Webbradio. Blir programledare på "Av egen kraft" Katarina Torfason debuterar som programledare på webbradiokanalen Av egen kraft.torsdag 20/1 17:30

Holst kandiderar till ordförande igen

Nyheter Val 2022. Moderaternas lista inför valet klar Moderaternas lista för valet 2022 är klar. Högst upp på listan står den nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Olov Holst.onsdag 19/1 21:47

Pendeltågen stoppas om lokförare tvingas arbeta ensamma

Nyheter Facket lägger skyddsombudsstopp Beslutet att avskaffa tågvärdarna på pendeln orsakade protester – och nu blir det skarpt läge. ST-facket lägger skyddsstopp mot ensamarbete på tågen.måndag 17/1 15:12

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33