Foto: Mitt i

Marley spelade in hit i Bromma

Janne Schaffer har hittat en demoinspelning av den världskända låten ”Stir it up” – som gjordes i Bromma.

  • Publicerad 00:00, 12 feb 2013

Att Bob Marley bodde nio månader på en madrass i pannrummet i en Nockebyvilla 1971 har varit känt sedan länge. Nu har artisten Janne Schaffer, som spelade med reggaeikonen under hans vistelse i Bromma, grävt fram första inspelning av låten ”Stir it up” i sitt arkiv och presenterade fyndet i SVT:s Kulturnyheterna.

Låten ”Stir it up” fick sitt genomslag med artisten Johnny Nash, en annan världsstjärna som under samma period också bodde i huset i Bromma för att spela in filmen ”Vi vill så gärna tro” med Christina Schollin.

Johnny Nash och Bob Marley stod för filmmusiken tillsammans med bland annat Janne Schaffer – som passade på att spela in sessioner när Marley spelade upp låtar som skulle kunna passa åt den då mycket mer berömde Johnny Nash kommande album.

– Han lärde oss alla att spela reggae. ”Laid back, you know. Don’t push it”, säger Janne Schaffer till Kulturnyheterna.

Efter sin Stockholmssejour åkte Bob Marley tillbaka och ett par år efter släpptes genombrottsskivan ”Catch a fire” där ”Stir it up” var med i egen tappning.

Enligt en tidigare intervju med Schaffer i Svenska Dagbladet finns det även en tidig inspelning av den ännu större hiten ”No woman no cry” som också spelades in i huset i Nocke­by.

Bob Marley bodde nio månader på en madrass i pannrummet.