Budgetdebatten inleddes i landstingsfullmäktige på tisdagen. Foto: Ingrid Johansson

Marknaden i fokus när blågröna budgeten klubbas

Både den blågröna koalitionen och oppositionen vill att vården ska bli mer tillgänglig. Men medan de blågröna tror på marknadskrafterna, anser Socialdemokraterna att de dränerar vården på resurser.

  • Publicerad 15:28, 11 dec 2018

På tisdagen inleddes landstingets tvådagars budgetmaraton. SL:s taxehöjningar, köerna på akutmottagningarna och Nya Karolinska sjukhuset är några ämnen som debatteras inför beslutet om landstingets 104-miljardersbudget.

Men den stora skiljelinjen mellan den blågröna styrande koalitionen och oppositionspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är synen på privatiseringen av vården.

Medan de blågröna menar att vårdvalet, alltså att vårdgivare kan etablera sig och få ersättning av landstinget, ökar tillgången på vård, menar oppositionen att vårdvalen kostar för mycket och att vården inte ges där den behövs som bäst.

Överens är de dock om att primärvården, alltså vårdcentralerna, behöver mer pengar. Många vårdcentraler har problem med att klara ekonomin och med att rekrytera läkare.

Mer pengar till vårdcentralerna

Koalitionen satsar i budgeten 360 miljoner kronor extra per år. Socialdemokraterna kontrar med 400 miljoner kronor.

Socialdemokraterna vänder sig också emot att vinstkraven på de vårdcentraler som drivs i landstingets regi ökar kraftigt.

”För att säkerställa konkurrensneutralitet ska de bolag och nämnder som är konkurrensutsatta ha ett resultatkrav som överensstämmer med vad en motsvarande privat verksamhet har på samma marknad” står det i budgeten.

”Marknadsexperiment”

För SLSO, som driver 60-talet vårdcentraler, är resultatkravet 199 miljoner kronor. Karolinska universitetssjukhuset ska leverera 30 miljoner, S:t Eriks ögonsjukhus 33 miljoner och Folktandvården 112 miljoner kronor.

– Marknadsexperimenten i vården har lett till överbelastning på akuten och vårdplatsbrist. Vi vill effektivisera de kostnadsdrivande vårdvalen, sade oppositionsrådet Erika Ullberg (S) när budgeten debatterades i fullmäktige på tisdagen.

God ekonomi

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) framhöll att landstinget under alla de år som borgerliga partier styrt haft en budget i balans, och så även denna gång.

– Och vi kan nu tillföra 2,9 miljarder mer, till primärvården, till att korta köerna, sade hon.

Fakta

Sagt under budgetdebatten

”Jag ser inte ett enda förslag i er budget som öppnar de stängda vårdplatserna.” Erika Ullberg (S)

”Du läser budgeten som fan läser bibeln. Det är vårdgivarna själva som ska fatta beslut om hur vården ska organiseras.” Irene Svenonius (M)

”Stockholm har god tillgång på vård tack vare vårdvalen.” Ella Bohlin (KD)

”Det är inflyttningen med ökat skatteunderlag som räddat er.” Erika Ullberg (S)

”Det är ett stort ansvar att förvalta en av de lyckligaste mest föredömliga lilla storstadsregioner.” Gustav Hemming (C)

”Vi ska kartlägga vårdens vita fläckar, men inte glömma att den närmaste vården finns i din mobil.” Daniel Forslund (L)

”Vi vill höja skatten med 30 öre, i stället för att höja SL-kortet.” Anna Sehlin (V)

”…stoj och hojt i Fiskargången. Så beskrevs det vid förrförra sekelskiftet. Vi lever i en tid av omvälvningar och utmaningar.” Tomas Eriksson (MP) citerar Strindberg

”Sjukvårdspengarna ska gå till svenska medborgare, inte till papperslösa och illegala invandrare.” Gabriel Kroon (SD)

”Det är beklämmande att höra. De som är akut sjuka, dem har vi skyldighet att ge vård. Det kallas humanism.” Irene Svenonius (M)

”Vi inrättar ett klimatkansli som ger extra skjuts till arbetet med att Stockholmsregionen blir klimatneutral.” Tomas Eriksson (MP)

”Årets julklapp är ett återvunnet plagg, men ert budgetförslag är ett exempel på detta.” Daniel Forslund (L)

 

Källa: SLL
Visa merVisa mindre