
Budgetdebatten inleddes i landstingsfullmäktige på tisdagen. Foto: Ingrid Johansson
Marknaden i fokus när blågröna budgeten klubbas
Både den blågröna koalitionen och oppositionen vill att vården ska bli mer tillgänglig. Men medan de blågröna tror på marknadskrafterna, anser Socialdemokraterna att de dränerar vården på resurser.
- Nyheter
- Publicerad 15:28, 11 dec 2018
På tisdagen inleddes landstingets tvådagars budgetmaraton. SL:s taxehöjningar, köerna på akutmottagningarna och Nya Karolinska sjukhuset är några ämnen som debatteras inför beslutet om landstingets 104-miljardersbudget.
Men den stora skiljelinjen mellan den blågröna styrande koalitionen och oppositionspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är synen på privatiseringen av vården.
Medan de blågröna menar att vårdvalet, alltså att vårdgivare kan etablera sig och få ersättning av landstinget, ökar tillgången på vård, menar oppositionen att vårdvalen kostar för mycket och att vården inte ges där den behövs som bäst.
Överens är de dock om att primärvården, alltså vårdcentralerna, behöver mer pengar. Många vårdcentraler har problem med att klara ekonomin och med att rekrytera läkare.
Mer pengar till vårdcentralerna
Koalitionen satsar i budgeten 360 miljoner kronor extra per år. Socialdemokraterna kontrar med 400 miljoner kronor.
Socialdemokraterna vänder sig också emot att vinstkraven på de vårdcentraler som drivs i landstingets regi ökar kraftigt.
”För att säkerställa konkurrensneutralitet ska de bolag och nämnder som är konkurrensutsatta ha ett resultatkrav som överensstämmer med vad en motsvarande privat verksamhet har på samma marknad” står det i budgeten.
”Marknadsexperiment”
För SLSO, som driver 60-talet vårdcentraler, är resultatkravet 199 miljoner kronor. Karolinska universitetssjukhuset ska leverera 30 miljoner, S:t Eriks ögonsjukhus 33 miljoner och Folktandvården 112 miljoner kronor.
– Marknadsexperimenten i vården har lett till överbelastning på akuten och vårdplatsbrist. Vi vill effektivisera de kostnadsdrivande vårdvalen, sade oppositionsrådet Erika Ullberg (S) när budgeten debatterades i fullmäktige på tisdagen.
God ekonomi
Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) framhöll att landstinget under alla de år som borgerliga partier styrt haft en budget i balans, och så även denna gång.
– Och vi kan nu tillföra 2,9 miljarder mer, till primärvården, till att korta köerna, sade hon.