I oktober tog kommunstyrelsen upp ärendet.

Det gällde försäljningen av Ekebyhovsskolans mark till ett byggföretag som ska bygga två nya privata skolor på tomten.

Ekebyhovsskolan behöver renoveras och delvis rivas. Förslaget blev att bygga en helt ny Ekebyhovsskola vid Bryggarvägen.

– Vi har även som mål att etablera fler friskolor i Ekerö. Den existerande tomten är perfekt för Birkaskolan som bara har tillfälliga lokaler i Tappströmsskolan, säger Adam Reuterskiöld (M) kommunstyrelsens ordförande.

Birkaskolan, i privat regi, har sina tillfälliga lokaler som längst till 2024 sedan måste den flytta.

Lösningen blir att Engelska skolan bygger ny skola och bereder plats för Birkaskolan på samma fastighetstomt medan Ekebyhovsskolan flyttar till nya lokaler så fort de är klara.

– Med en helt ny skola får vi en utökad kapacitet, minimerar behovet av temporära lokaler och behöver enbart flytta en bra verksamhet en gång. Sedan får Birkaskolan och Engelska skolan en tomt för sina skolbyggnader, säger Adam Reuterskiöld.

Förslaget återremitterades

På kommunfullmäktige i oktober hade Alliansen majoritet för beslutet men minoriteten gjorde en minoritetsåterremiss av ärendet.

Tomten säljs för cirka 28 miljoner kronor med förevändningen att marken bara får användas för skolbyggnad.

Oppositionen hade bland annat invändningar mot att tomten säljs istället för att hyras ut, att den säljs för billigt och att ingen barnkonsekvensanalys hade genomförts.

Konsekvensanalysen har nu genomförts. Något som Hanna Svensson(S) oppositionsråd menar hastades igenom på några dagar.

Vill inte sälja marken

På kommunfullmäktige nu i november gick ärendet igenom.

– Det är bra att Birkaskolan flyttar till Ekebyhovsskolan, men vi tycker inte man behöver sälja marken för det, säger Hanna Svensson.

– Vi undrar också varför vi inte går till upphandling för att få bästa pris? Har det lokala näringslivet givits en chans att vara med här?

Liberalerna tycker att marken "ges bort" och del av skolan rivs helt i onödan.

– Två skolor med 1200 elever är för tätt och visar på bristande planering. Vi vill ha friskolor där barn får ta plats, säger Fredrik Ohls, gruppledare för Liberalerna.

– Vi kämpade tappert mot Alliansen och Sverigedemokraternas bortskänkning av gemensam egendom till oprövat källarbolag. Tyvärr förlorade vi.