Klottret ökar i Västerort. Foto: Mitt i Stockholm

Markant ökning av kränkande klotter

Könsord eller rasism – kränkande klotter har ökat markant i Västerort. – Under våren var det mycket nazistiskt klotter i Blackeberg, säger Tove Nilsson på Trafikkontoret.

  • Publicerad 14:58, 3 jul 2018

Västerort hamnar högst upp på listan över antalet brådskande klotterärenden, som är klotter som på något sätt bedöms som kränkande eller stötande.

Det kan vara exempelvis könsord eller rasistiska symboler. Förra året hanterades 29 kränkande klotter i Västerort. Hittills i år har staden fått in totalt 183 akutärenden fram till och med den 2 juli.

Blackeberg drabbat

Tove Nilsson på Trafikkontoret i Stockholms stad säger att det kan vara rasistiskt klotter i Blackeberg från i våras som dragit upp antalet anmälningar.

– Det var under en period i våras som just Blackeberg drabbades av mycket nazistiskt klotter. Vi prioriterar akuta ärenden och var snabba med att sanera. Det tror jag gjorde att det blev mindre intressant att klottra, säger hon.


Klotterstatistik

Källa: Trafikkontoret i Stockholms stad


De akuta ärendena i Stockholms stad har högsta prioritet när det gäller sanering och ska tas bort fortare än stadens allmänna 24-timmarsregel, enligt Trafikkontoret.

”Inte tillräckligt snabba”

Oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) tycker inte att staden är tillräckligt snabba.

– Vi kommer att återupprätta nolltoleransen mot klotter efter valet om vi vinner. Det har visat sig att klottret har ökat generellt i hela staden, enligt Trafikkontorets statistik. Vi ogillar all sorts klotter, men den sortens klotter som Blackeberg drabbades av är särskilt avskyvärt när det dyker upp i det offentliga rummet och måste tas bort bums, säger hon.

Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller inte med om att staden inte sanerar tillräckligt snabbt.

”Vi har en nolltolerans”

– Det är bara att konstatera att kränkande klotter har ökat, men det visar också tydligt att vi omedelbart är ute och tar bort det. Vi har en total nolltolerans mot kränkande klotter. När det gäller så kallat vanligt klotter har vi en 24 timmars garanti som gäller. 98 procent av allt klotter som anmäls saneras inom 24 timmar, säger han.

Genom att sanera snabbt förlorar det kränkande klottret sin effekt menar han.

– Vi kan se att det upphör om vi är snabba med att ta bort det.