Vecka 16 testade 204 Sollentunabor positivt för covid-19, vilket är en minskning med 53 personer jämfört med veckan innan – och den lägsta veckonoteringen sedan i slutet av februari.

Nu verkar också Sollentuna komma i kapp när det gäller vaccinationer. Kommunen låg länge efter övriga kommuner i Stockholms län, som i sin tur låg efter övriga län i Sverige.

Nu har 12 554 Sollentunabor fått den första vaccindosen. Det är 22,5 procent av befolkningen över 18 år, vilket innebär att Sollentuna för första gången är uppe på övre halvan (plats 13 av 26) bland länets kommuner när det gäller andel vaccinerade.

Antalet fullvaccinerade är emellertid betydligt lägre. 3 278 Sollentunabor har fått andra dosen, vilket innebär 5,9 procent – en andel som är lägre än 23 av länets kommuner.

Få dödsfall

En viktig aspekt av vaccinationerna är att andelen färdigvaccinerade är hög bland de äldre. Det tros ligga bakom att antalet dödsfall har varit relativt få de senaste veckorna. I Sollentuna avled två personer till följd av covid-19 under vecka 16. Totalt har 154 Sollentunabor dött av covid-19, och av dessa har 112 haft omsorg (79 bodde på äldreboende och 33 hade hemtjänst).

Det är dock långt ifrån läge att blåsa faran över.

– Vi vill påminna om att vi har en omfattande smittspridning i Sverige. Vi ligger på höga nivåer i EU där det är stora skillnader i olika länder, säger Anders Tegnell under torsdagens presskonferens.

Han passar även på att trycka på de grundläggande råden om att testa sig, stanna hemma vid symtom, jobba hemma, tvätta händerna och att vaccinera sig.