Från början var det sagt att det skulle få byggas 27 lägenheter i flerbostadshus på ängen vid infarten till Evlinge på Värmdölandet.

Efter samråd och en mängd synpunkter från Evlingeborna, som bland annat tyckte att bygget blir för stort, har planen pausats. Det var 2019. Nu vill ägaren till marken, Kopparmora Fastighets AB, att planarbetet återupptas.

Blir det ett nej kommer företaget gå vidare med den byggrätt som redan finns på marken i en byggplan från 1963, nämligen bebyggelse för ”centrumändamål”. Det skulle innebära att ännu mer yta tas i anspråk.

Pressas att godkänna bostäder

Det här har försatt kommunens politiker i en märklig situation: Hur de än gör tvingas de gå med på att det byggs på ängen.

Det gör att man nu trots allt väljer att gå vidare med planarbetet, men med betydligt färre bostäder – 14 istället för 27. Dessutom byggs de i radhus istället för i flerbostadshus.

– Om inte byggnadsplanen från 1963 funnits hade vi pausat planarbetet för bostäder här. Nu är det viktigt att Evlinge- och Kopparmoraborna får möjlighet att tycka till om det nya bearbetade förslaget, säger Kristina Lång (C), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.

Andreas Erenius köpte Kopparmora Fastighets AB, och den aktuella fastigheten, förra året.

– Det jag i första hand önskar är att kommunen går vidare med planarbetet med det justerade förslaget som vi är överens om och som smälter in i området, säger han.

– Men går inte det kommer jag att fortsätta jobba utifrån de förutsättningar, och den byggrätt, som redan finns på fastigheten. Min ambition är att utveckla marken, på ett eller annat sätt, tillägger han.

Ärendet var uppe på kommunstyrelsens planutskott igår. Nästa steg blir att skicka ut planen för granskning. I planen kommer även en ny gång- och cykelväg utmed Saltarövägen, sträckan Evlingevägen–Lanternvägen, att ritas in.