Mark Daliabo, 12 år, Järfälla. Foto: Klara B Orreteg

Mark 12 år: Jag fick en annan bild av polisen

Skapa trygghet, förebygga brott och ge unga en chans att ställa alla sina frågor. Evenemanget ”De spännande tonåren” har just gått av stapeln i Järfälla.

  • Publicerad 14:42, 21 sep 2018

”Har du blivit kissnödig mitt under ett larm någon gång?”.

Frågan ställs till polis Kristian Bergström av en av alla de sjätteklassare som i veckan besökt Översjön och projektet ”De spännande tonåren”. Och det visar sig att det faktiskt hänt.

– Vilken bra fråga! Det är hemskt när det händer, säger Kristian.

Under några dagar vid Översjön får Polis, Räddningstjänst, Fältverksamheten, Kultur- och Fritid samt Ungdomsmottagningen träffa alla sjätteklassare i kommunen.

Runt 900 frågvisa elever bussas ut till scoutstugorna för att få träffa de olika funktionera i samhället.

”De spännande tonåren” arrangeras av Fältverksamheten. I sin nuvarande form har det funnits sedan 2012 och konceptet fungerar bra tycker de som deltar.

”Kommer hälsa nästa gång”

Mark Daliabo är tolv år och en av de som besöker Översjön. Under de timmar de är på plats ska de gå en slinga med 25 minuters stopp i varje scoutstuga, hos varje verksamhet.

Efter besöket hos polisen är Mark fascinerad av informationen om hur de jobbar med sina olika vapen. När de får använda dem och hur de tänker. Kristian Bergström har berättat att han aldrig har skjutit mot en människa, men däremot tvingats avliva några rådjur i samband med viltolyckor.

– Jag fick en annan bild av polisen, säger Mark. Nästa gång vi ses kommer jag att hälsa på Kristian.

Människan bakom uniformen

Det där med att bli tjenis med polisen är ett av dagens mål. Kristian Bergström berättar att mycket av deras arbete under de här dagarna handlar om att visa människan bakom uniformen.

– Polisen arbetar ofta reaktivt, men det här är annorlunda. Här får vi verkligen förebygga och det är otroligt stimulerande. Jag vill att de ska våga hälsa på mig när de ser mig på stan, säger han.