NÄRLIVS. Mariusz Basiukiewicz har nyligen öppnat Åby ängars första närbutik. Foto: Privat

Mariusz saknade en butik i Åby ängar – öppnade en själv

Nu har Åby ängar i Vallentuna fått sin första närbutik. Bakom initiativet står Mariusz Basiukiewicz, som slog till när en lokal blev ledig.

  • Publicerad 11:30, 21 sep 2020

Vallentuna växer och jag tänkte att det skulle vara ett bra tillskott för alla som bor i närheten.

Han öppnade Åby närlivs på Åby Alle i slutet av augusti. Responsen har varit överväldigande.

– Folk är positivt överraskade, de tycker det är superkul och spännande. De verkar ha saknat något sådant i den här delen av Vallentuna, säger Mariusz Basiukiewicz, 28.

Han bor själv i nybyggda Åby ängar sedan ett par år tillbaka.

– Det började med att jag satt hemma och behövde lite smått och gott, men allt var stängt och jag orkade inte ta mig till centrum.

När Mariusz såg att en lokal var ledig slog han till.

– Vallentuna växer och jag tänkte att det skulle vara ett bra tillskott för alla som bor i närheten.

Lunchlådor

Förutom sedvanligt närbutikssortiment satsar Mariusz även på matiga mackor och kaffe. Dessutom blir det lunchlådor i form av sushi och poké bowls, i samarbete med en restaurang i Täby.

– Lunchlådorna har redan blivit populära. Många stannar till och köper sushi eller färska baguetter till lunch. Och många jobbar ju fortfarande hemma.

Mariusz Basiukiewicz flyttade till Sverige från Polen för sex år sedan.

– Det dök upp en möjlighet till jobb. Jag var ganska ung, jobbade i byggbranschen och hade egentligen inget som höll mig kvar i Polen. Så jag tog chansen, säger han och skrattar.

Mariusz har även en bakgrund inom hotellbranschen, både i Polen och Sverige. Han har jobbat både på Sheraton i Stockholm och på Ellite Hotel Marina Tower i Nacka.

– Men jag behövde göra något nytt, så då blev det perfekt att öppna butik. Det känns helt rätt!

IDÉ. "Jag behövde göra något nytt, så då blev det perfekt att öppna butik. Det känns helt rätt", säger Mariusz Basiukiewicz. Foto: Privat