Marit Bergman är imponerad av Taubes konstnärsskap – och därför extra glad åt stipendiet. Foto: Läsarbild Daniel Nordstrom

Marit Bergman får Evert Taube-stipendiet 2018

Marit Bergman berör och inspirerar, har stor lyskraft och en fantastisk känsla för språket. Så lyder motiveringen när föreningen SKAP ger henne Evert Taube-stipendiet 2018. – Jag är väldigt glad, säger Bredängsbon Marit Bergman.

  • Publicerad 14:23, 20 jun 2018

Artisten och låtskrivaren Marit Bergman hade länge väldigt svårt för Evert Taube. För henne var han en ”tråkig gubbe” som skrev om ”kvinnor med slängande kjolar”. Men för några år sedan blev hon inbuden till Taubespelen på västkusten, och beslöt att tacka ja.

– Då började jag gräva djupare och hittade flera fantastiska grejer. Framför allt är det två visor som jag tagit till mig, Balladen om Briggen Blue Bird och Målaren och Maria Pia. De är så otroligt snyggt uppbyggda, dramaturgiskt. Det har jag använt mig av när jag skrivit egna låtar, säger hon.

Inspirationen från Taube märks framför allt på senaste skivan ”Molnfabriken”. På låtar som ”En sommardag på stranden” finns klara spår av hans berättarkonst.

Ska köpa en mick

Och nu får Marit Bergman alltså Evert Taube-stipendiet 2018, av intresseföreningen SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare). Det delas ut till musiker som verkar i Taubes anda. Förra året gick det till Uje Brandelius – och det blev alltså en Bredängsbo i år igen.

– Det tycker jag är roligt, och jag är förstås väldigt glad.  Och det passar mig  bra att få 40 000 kronor, för mina pengar är slut! Nu köper jag mig mer tid för skapande. Jag kan också köpa en ny mick, min favoritmick gick just sönder.

Är höggravid

Några turnéplaner har Marit Bergman inte i sommar. Hon är höggravid.

– Jag väntar barn vilken dag som helst, det är det som är planen. Sedan får vi se vad som händer.

Fakta

Därför får Marit Bergman stipendiet

Så här motiverar juryn i SKAP sitt val:

”Hon är en lyskraftig musikskapare som under många år skapat musik och text som inte bara berör men också inspirerar.  Liksom Taube har hon en fantastisk känsla för språket och levererar alltid mästerligt utmejslade texter. Hon är dessutom en förebild som med stort hjärta bereder väg för andra musikskapare.”

Andra artister som fått stipendiet är Sofia Karlsson, Ulf Lundell, Marie Bergman, Olle Adolphson och Uje Brandelius med flera. Stipendiesumman är 40 000 kronor.

Källa: SKAP
Visa merVisa mindre