Hemmajobb. Marika Carlsson har trots pandemin klarat sig bra jobbmässigt under året, säger hon. Foto: Matilda Rahm

Marika och komikerpolarna laddar inför höstens andra show i Vällingby

Allt fler standup-kvällar testas utanför tullarna. På torsdagskvällen är det dags för Marika Carlsson andra humorkväll i Vällingby. "Jag gillar bredden med både etablerade namn och rookies", säger hon.

  • Publicerad 12:41, 8 okt 2020

Det är dags för folk från Söder att komma till västerort

Komikern Marika Carlsson svarar i telefonen samtidigt som hon försöker lugna ned sin hetsiga 15 veckor gamla valp med ett färskt ben.

I september hade hon premiär för egna stand up-klubben Marika med vänner på Kulturhuset i hemorten Vällingby och i kväll, torsdag, är det dags för andra showen.

– Premiären var jättelyckad. Att ha stand up på en riktigt fin teater som Vällingby är så lyxigt. Och vi behöver alla träffas och skratta, säger hon.

Frun kom med idén

Suget tycks ha växt sig stort under pandemin. Alla Marika Carlssons höstshower är slutsålda. Högst 45 personer får komma in, men att det är glesare i raderna än vanligt verkar inte bekomma henne.

– Det spelar ingen roll om det är fem, sju eller 500 i publiken. Du gör ju samma sak ändå. Och det var såhär det började för mig. Fem-sju personer kollade på mig, säger hon.

Efter bland annat stand up på Olearys i Haninge, LE Comedy i Jakobsberg och Comedybox och Standup i Midsommarkransen har nu alltså Marika gjort Vällingby till senaste Stockholmsförorten med stand up-klubb.

Det var hennes fru Mia som kom med idén.

Rookies får chansen

– Kulturhuset var på direkt så det var bara att köra. Det blev bestämt innan coronapandemin. Nu försöker vi vända allt det negativa kring pandemin till något positivt, säger hon.

Marika bjuder in fyra, fem hemliga gästkomiker varje kväll. Någon ledtråd om vilka torsdagskvällens gäster är vill hon inte ge, men på premiären dök bland andra Hasse Brontén, Melody Farshin och Marikas Vällingbygranne Magnus Betnér upp på scen – men även nykomlingar får chansen.

– Vi blandar orten, innerstan och landet. Och det är inte bara Vällingbybor som kommer. Publiken kommer från Hässelby, från söder och andra områden. Det är så kul! säger Marika

Nya personer driver kulturhusets restaurang och premiären var som vilken stand up-klubb som helst med bar och paus, säger hon.

Vill även driva klubben nästa år

– Jag har sagt det förr, det är dags för folk från Söder att komma till västerort för att kolla på stand up, och så är det nu, fortsätter hon.

Klubbkvällarna pågår i två timmar med paus. Det som skiljer från andra klubbar är tiden.

– Det finns ju en tradition att dra igång klockan 21, jag tror det kommer från England och USA från början. Men vi kör klockan 19. Folk ska ju upp och jobba dagen efter och jag tror att vi rör oss mot tidigare kvällar inom stand up, säger Marika.

Fortsätter du med klubben nästa år?

– Jag hoppas verkligen det. Jag vill att klubben växer.

Aktuell med en ljudbok för barn

Namn. Marika Carlsson

Ålder: 47

Yrke: Komiker

Uppväxt: I Lund.

Bor: Vällingby

Familj: Gift med Maria Sander, bonusbarn på 9 år och en hundvalp på 15 veckor.

Aktuell med: Stand up-klubben ”Marika med vänner” på kulturhuset i Vällingby, TV 4:s Postkodmiljonärens nya koncept ”Fråga stjärnorna”, två ytterligare tv-program samt en ljudbok för barn.

Visa merVisa mindre