Vill skapa liv. Eva Andersson har hjälpt till med sommarkaféet vid Mariedal i två års tid. Nu vill hon skapa mer liv på de stora grönytorna och har föreslagit en trädgårdsverksamhet med Rosendal som förebild. Foto: Andreas Enbuske

Mariedal kan bli nya Rosendal

Kryddförsäljning, odlingar, klassiskt kafé och kultur. Det är vad Eva Andersson ser framför sig i Mariedalshuset som står tomt. I stället kan huset komma ge plats för bostäder.

  • Publicerad 10:37, 23 aug 2013

Det är andra sommaren som Eva Andersson hjälper nykterhetsföreningen Länkarna med sommarkaféet vid Mariedal bredvid koloniträdgårdarna längs Karlbergskanalen. Den stora trädgården och dess mingolfbanor lockar många Kungsholmsbor under somrarna men det är även en stor del som aldrig varit innanför det grönmålade staketet.
Det skulle Eva vilja ändra på och hon har tillsammans med några vänner ansökt om att få arrendera Mariedalshuset med anor från 1700-talet. Här vill hon skapa Kungsholmens svar på Rosendals trädgård och har presenterat sin idé för det kommunala fastighetsbolaget Stadsholmen.

Klassiskt och grönt
Eva har jobbat mycket som inredningsstylist och ser redan hur hon tillsammans med andra varsamt restaurerar det stora huset; det ska bli ett klassiskt fik på botten och plats för konferens och mindre bröllopsfester på övervåningarna.  
– Jag älskar ju det här och vill verkligen förverkliga idén. Tänk att få erbjuda en sån här fantastisk plats för fler, säger Eva Andersson.
Ute i grönskan ser hon en stor trädgård som Kungsholmsbor får vara med och vårda, hon ser växthus och kryddförsäljning på sommaren, varm choklad och eldkorgar på vintern och livfulla kultur- och musikupplevelser ta plats i området.  Mariedal skulle kunna bli en oas som skiljer sig från Kungsholmens andra populära platser.
– Norr Mälarstrand är en annan typ av oas. Men här skulle det vara gediget och hemtrevligt, en avslappnad och skön miljö som inte behöver vara så hipp, säger Eva Andersson.

Många har hört av sig
Det stora huset hyrdes ut till just Mariedalslänkarna fram till oktober förra året då föreningen sa upp det kontraktet; för få rum användes till en allt för stor kostnad. I stället hyr man en liten del av huset samtidigt som man har tillgång till grannbyggnaden. Sedan dess har Stadsholmen utrett hur man ska utnyttja 1700-talsklenoden.
– Det har hört av sig mängder med intressenter sedan det blev känt att huset stor tomt. Vi undersöker vilken som är den bästa användningen, säger Carl-Gunnar Norberg, lokal-uthyrare på fastighetsbolaget.

Unik plats
Han säger att man undersökt möjligheten att göra bostäder  eller verksamhetslokaler i huset.
Vad skulle hända med tillgängligheten för Kungsholmsborna om det blev bostäder?
– Det är en intressant fråga som vi inte tänkt på än. Men det är en väldigt stor tomt och Länkarna är ju kvar så det kan fortsätta vara en publik verksamhet.
Vad säger ni om idén om ett mini-Rosendal?
– Vi vill varken säga ja eller nej, utan det är en av idéerna som har föreslagits.
Eva Andersson tycker det är synd om huset ska bli till lägenheter och tycker att Kungsholmsborna skulle förlora en unik plats i stadsdelen.
– Jag tycker att det skulle vara synd att stänga ute allmänheten härifrån, speciellt med tanke på hur mycket lägenheter som byggs på Kungsholmen. Vi behöver behålla känslan från en annan tid.