Ewa Wiklund tycker att utanför studion vore en bra plats. Foto: Christian Lärk

”Marie Fredriksson borde få en plats i Skärmarbrink”

Marie Fredriksson borde få en plats uppkallad efter sig i Skärmarbrink – om Mitt i:s läsare får bestämma. – Hon var en fantastisk person som gick bort för tidigt, säger Ewa Wiklund i Skärmarbrink.

  • Publicerad 05:00, 11 maj 2020

Torget runt hörnet, gatan du bor på eller parken i närheten. Flera platser i Hammarby, Bagarmossen och Skarpnäck är namngivna efter personer som gjort avtryck i historien.

Men finns det kanske personer som förtjänar en plats – men som i dag inte har det? Mitt i frågade läsarna om förslag.

Vill hylla Roxettestjärnan

I Hammarby och Skärmarbrink är läsarna eniga – Marie Fredriksson borde hyllas med en plats.

Marie Fredriksson är en svensk artist, känd både för sina karriär som soloartist och som den ena halvan av popduon Roxette.

Marie Fredriksson under en konsert 2012. Foto: Eva Rinaldi

1984 slog hon igenom med låten Ännu doftar kärlek. Två år senare bildade hon tillsammans med Per Gessle bandet Roxette. Tillsammans ligger de bakom världshitar som The Look, It must have been love och Joyride.

Roxette har sålt 75 miljoner skivor – och många är inspelade i Bagpipe studios i Skärmarbrink som tidigare hette EMI studios.

– Hon har varit här mycket och spelat in skivor. Både Roxette och hon själv. Jag är så glad att stället finns kvar. Så varför inte en hyllning? Hon var en fantastisk person som gick bort för tidigt, säger Ewa Wiklund i Skärmarbrink.

Bagpipe studios där Marie Fredriksson spelade in musik låg i det ljusgula huset till längst till höger i bild. Foto: Christian Lärk

Världshitar spelades in i studion

 Line Madrell som också hon bor i Skärmarbrink tycker att en hyllning i närheten av inspelningsstudion är en bra idé.

– Hennes studio låg ju här i Skärmarbrink så i närheten av den hade ju passat bra, säger hon.

Line Madrell tycker att Marie Fredriksson förtjänar en plats utanför musikstudion i Skärmarbrink. Foto: Veronica Johansson

Marie Fredriksson gick bort i cancer 9 december 2019, 61 år gammal. Då hedrades hon med ljus och blommor utanför studion i Skärmarbrink. Flera läsare tycker att en permanent minnesplats skulle passa bra.

– Här nedanför utanför studion skulle de kunna göra något fint till henne, säger Ewa Wiklund.

Många ville hedra Marie Fredriksson utanför studion i Skärmarbrink efter att hon fått bort. Foto: Pia Bispo

Fler personer som grannarna i östra söderort vill hylla

Marika Lagercrantz, är en svensk skådespelare bosatt i Bagarmossen. Hon var aktiv i ockupationen av Mullvaden på 1970-talet och fick stor uppmärksamhet för sin roll som lärarinnan i Lust och fägring stor. Det är ovanligt att personer som fortfarande är i livet föräras med en plats.

Peter LeMarc är en svensk sångare och låtskrivare som slog igenom med buller och brak 1987 med sitt självbetitlade album som både sålde guld och fick en Grammis. LeMarc bor i Bagarmossen.

Den fiktive polisen Martin Beck bor i Bagarmossen, i alla fall i Bo Widerbergs film Mannen på taket från 1976.

Sebastian Stakset är en rappare uppvuxen på Svartågatan i Bagarmossen. Han slog igenom under artistnamnet Sebbe Staxx i hiphopgruppen Kartellen. Han är dömd för flera brott, men har sedan några år tillbaka brutit med sitt tidigare liv.

Även om djur sällan hedras föreslår läsarna att Kärrtorps mest kända katt borde få en plats: ”Katten Sinne borde få en staty i Kärrtorp. Vid tunnelbanan.”