Tecknar. Både Maria Lindberg och Nike Andersson tycker om att rita så att vara med i tävlingen var en självklarhet. Foto: Naimi Lundegård

Marias brinnande slott och Nikes drake publiceras i ny fantasybok

Korak sprutar eld och släcker stadens ljus. Kasir minns tillbaka på sitt nerbrända hem. Det här illustrerar femteklassarna Nike Andersson och Maria Lindberg i en ny fantasybok.

  • Publicerad 07:20, 25 jun 2022

Det känns häftigt att andra barn kommer att få se ens bilder.

Böckerna är färska och det gröna omslaget är nästintill självlysande när 11-åriga Nike Andersson och 12-åriga Maria Lindberg stolt håller upp dem.

– Vi fick hålla i dem för första gången för typ en kvart sen, säger Nike och bläddrar fram till sin illustration.

– Det känns coolt att tänka på att vi har skapat de här bilderna och att andra barn får se dem, säger Maria.

Klasskompisarna från klass 5A på Internationella Engelska skolan i Jakobsberg har fått varsin illustration publicerad i fantasyboken ”Kampen om Tusenvärld: Skaparkrafter” av Joseph A Davies. Böckerna är nytryckta, men det hela började med en tävling för ett drygt halvår sen.

– Jag såg det som ett bra sätt för barnen att få göra sina egna tolkningar av boken som de tidigare läst, berättar läraren Shalané Ottö som bestämde att femteklassarna skulle vara med i tävlingen.

Elever från Sverige och England fick chansen att skicka in dikter och illustrationer som sedan valdes ut och publicerades i den nya boken. Från skolan i Jakobsberg skickades 15 bidrag och av dem är det nu Maria och Nikes bidrag som pryder varsin sida i boken.

– Vi hade fyra veckor på oss att rita något och på kvällen dagen innan vi skulle skicka in något kom jag på det. Så typ tio minuter innan jag skulle lägga mig ritade jag ihop det, berättar Nike.

Trots tidspressen blev det draken Korak, som stjäl en skattkista och visar upp sina tänder i ett skräckinjagande gap.

– Jag tyckte den blev bra, den ser ganska läskig ut.

För Maria Lindberg blev det en illustration av karaktären Kasirs minne av hur hans hem brinner upp.

– Jag tyckte om boken och hur de förklarade hur Kasir kände sig. Han var ganska ledsen i början men sen blir han gladare i slutet. Det ville jag få med, säger Maria.

Glömde tävlingen

Så gick det några veckor innan de fick reda på att deras bilder hade vunnit. Något som inte var väntat för varken Nike eller Maria.

– Jag hade helt glömt bort det så jag blev väldigt chockad när jag fick reda på det, säger Nike.

– Det känns coolt att av alla de bilder som skickades in, det kanske var några hundra, så valdes min bild ut, fortsätter Maria.

Böckerna ska nu få en speciellt plats på hyllorna hos både Nike och Maria. Men om känslan av en nyutgiven bok gett mersmak för författarlivet eller som ett yrkesliv som illustratör är osäkert. För Maria är drömmen att bli gymnast och Nike har inte haft tanken på att bli författare.

– Men det känns häftigt att andra barn kommer att få se ens bilder.

Om författaren hör av sig och vill att ni ska illustrera fler bilder, vad säger ni då?

– Det hade varit coolt! Jag hade sagt absolut, hundra procent, säger Nike.

Kampen om Tusenvärld: Skaparkrafter

”Kampen om tusenvärld” är en serie med tre tidigare delar, ”Skaparkrafter” är den fjärde.

Författaren Joseph A Davies har skrivit en del av boken, där även texter och illustrationer av elever.

Elever har kunnat skicka in bidrag i tävlingarna ”skriva” och ”teckna”.

Boken ges ut av förlaget Stevali och går att köpa på Akademibokhandeln.

Författarens royalty går till UNHCR.

Visa merVisa mindre

Andra unga illustratörer

16-åriga Maxi Svensson från Tyresö målar akvarell. Han har haft flera utställningar bland annat på konstären Lars Lerins konstgalleri. Förra året målade han bilderna till barnboken "Den magiska julkatten" av Ester Roxberg.

12-åriga Leo Turlock från Sundbyberg har ritat Joakim von Ankas nya pengabinge till Kalle Anka tidningen. I senaste numret dök han själv upp i Ankeborg som en tecknad karraktär.