– Tidigare i höstas fick vi veta att vi var nominerade i kategorien bästa miniserie, säger Marianne Sand ett par dagar efter hemkomsten från USA och tv:s motsvarighet till Oscarsgalan.

Atlantic Crossing hade premiär 2020 och utspelar sig under andra världskriget, 1940, när Norge ockuperas av Tyskland.

Norska kronprinsessan Märtha och hennes barn tvingas då söka skydd i USA och blir gäster i Vita huset där hennes närvaro enligt tv-serien påverkade president Roosevelts syn på kriget i Europa.

Tre olika roller

Marianne Sands egen roll – i Atlantic Crossing – är inte en utan tre. Hon är uppvuxen i Oslo och fick hjälpa till som språkcoach åt svenska skådespelerskan Sofia Helin i rollen som Märtha, och hon spelade själv i rollen som Märthas guvernant Signe, men framför allt hade hon en annan roll.

– Först och främst var jag regiassistent. I ett sådant här stort projekt handlar det inte om att koka kaffe utan jag jobbade väldigt kreativt och nära regissören.

En riktig skådisfamilj

Egentligen kan hela familjen Sand Näslund i Norrviken delta i Emmy-yran. Barnen Nils och Emelie var med som statister i Atlantic Crossing och Nils spelade dessutom huvudrollen i tyska tv-serien ”Der krieg und ich” där hela övriga familjen – inklusive Mariannes man Harald som inte hade några skådespelarerfarenheter innan – syns i statistroller.

– Och den var också Emmy-nominerad otroligt nog, för Best Kids Drama. Den vann inte, men ändå!

Nu väntar teater för Marianne. Hon driver Edsbergs slottsteater som mest har varit vilande under pandemin, men ska nu intensifiera verksamheten.

– I fjol spelade vi Näktergalen, om Jenny Lind, men det var bara för en liten skara innan allt släcktes ner igen förra hösten. Nu ska vi repetera den igen och även göra en barnversion för skolorna i Sollentuna.

https://www.mitti.se/noje/jenny-linds-200-arsdag-firas-med-musik-och-utstallning/reptiC!C1vWJqOtZi7ZFm6laa2L8A/