Tog över. "Jag kände skyldighet och tänkte att den här bokaffären inte fick försvinna", säger Marianne Westin Hägglöf, som är huvudansvarig sedan Lasse Larsson avled. Foto: Gabriel Melke

Marianne räddade kvar lokala bokaffären efter bortgång

Lasse Larsson drev Återbrukets bokaffär i Skarpnäck, men gick nyligen hastigt bort. Många oroades över att det betydde slutet för affären - men då klev Marianne Westin Hägglöf in.

  • Publicerad 11:44, 5 mar 2021

Utan Marianne skulle det här stället inte finnas mer

På Återbrukets bokaffär på Skarpnäcks Allé är hyllorna tätt uppställda och väl fyllda med böcker. Och när du kommer innanför dörren möts du av Baltzar.

– Han är snäll och vill bara hälsa, säger Marianne Westin Hägglöf när den bruna taxen rusar fram med viftande svans.

Intresserad. Pähr Westin visar upp sin shoppingpåse och är nyfiken på sina nya böcker - som också intresserar hunden Baltzar. Foto: Gabriel Melke

Social mötesplats

Marianne Westin Hägglöf är ansvarig för bokbutiken, som är en del av den ideella föreningen Återbruket. Affären tar emot böcker som gåvor och säljer dem billigt.

Eventuellt överskott går till stipendier.

– Stället drivs bara av volontärer, det är många som ställer upp och hjälper till.

Den lilla platsen har blivit en social mötespunkt, dit lokalbor tar sig för att umgås med andra, berättar Marianne, innan samtalet överraskande avbryts. Ett huvud sticker fram från den smala sektionen med böcker i genrer som psykologi, språk och pedagogik och en glad röst flikar in:

– Det här stället är fantastiskt och den här hörnan är det bästa jag vet. Det är omöjligt att lämna tomhänt, säger besökaren Marie Grosshög.

Sålt mer - trots pandemi

Återbruket har utfärdat restriktioner på max sex personer i butiken samtidigt. Men trots begränsningarna och att många kunder befinner sig i riskgrupp, har bokföringssiffrorna varit gröna.

– Det har snarare gått bättre under pandemiåret. Folk är ju hemma och behöver ha något att göra, då läser de mer, säger Marianne Westin Hägglöf.

Tog över. "Jag kände skyldighet och tänkte att den här bokaffären inte fick försvinna", säger Marianne Westin Hägglöf, som är huvudansvarig sedan Lasse Larsson avled. Foto: Gabriel Melke

Just nu pågår den stora rean och då säljs desto fler böcker. Förutom att det innebär ekonomiskt uppsving, skapar det också mer utrymme för annan litteratur i hyllorna.

Tragisk bortgång

Bokaffären har lyckats tackla pandemin, men under denna period har man också drabbats av en stor motgång. Lasse Larsson, som tidigare drev bokbutiken, gick hastigt bort i början av januari.

– Det blev så oerhört känslosamt. Lasse var jättesnäll, trevlig och kunnig. Han var helt enkelt bokhandeln, säger Marianne Westin Hägglöf, samtidigt som rösten tyngs och hon tvingas till pauser.

Minne. Vid kassan hänger ett foto på Lasse Larsson, som hastigt gick bort i januari och var en av de första eldsjälarna i bokaffären. Foto: Gabriel Melke

Åtebrukets bokaffär

Är en ideell förening som grundades 2015.

Här tar man emot böcker som gåvor och säljer dem sedan billigt. Vinster går till stipendier.

Återbrukets bokaffär finns på Skarpnäcks Allé 46.

Visa merVisa mindre

Besökarna hade nyligen en minnesstund för honom i bokaffären och många var oroliga för att verksamheten skulle försvinna. Men då klev Marianne Westin Hägglöf in och tog över ansvaret för bokaffären.

– Utan Mariannes räddning skulle det här stället inte finnas mer, konstaterar Agneta Alm, som gör oss sällskap i samtalet.

Åker långt för ett besök

Agneta Alm berättar att hon är en frekvent besökare med en timmes resväg till Skarpnäck, som åker hit just för den här butiken. Hon tar sig också tiden att dela med sig av sina läsintressen och tipsar om "Drottningen vänder blad".

Efter en lång pratstund med henne och Marianne Westin Hägglöf är det dags att gå och då känns Marie Grosshögs ord om att inte kunna lämna tomhänt lika riktiga som att det finns en morgondag.

Undertecknad lämnar nämligen med sex böcker i famnen.