Här, i ett hörn av Kärrtorps centrum förlöste Marianne Bodin den okända kvinnan. Åsa Fridzén var också med. Foto: Christian Lärk

Marianne hjälpte kvinna att föda barn – i Kärrtorps centrum

Kvällspromenaden blev dramatisk för Marianne Bodin och Åsa Fridzén. De hörde en kvinna skrika i Kärrtorps centrum och skyndade sig dit. Tio minuter senare hade Marianne hjälpt kvinnan att föda ett barn.

  • Publicerad 11:14, 14 aug 2019

Klockan var strax före 20 den 9 augusti. Kärrtorpsborna Marianne Bodin och Åsa Fridzén var, som så ofta, ute på kvällspromenad ihop. När de närmade sig Kärrtorps centrum hörde de rop och skrik från torget.

– Det verkade vara stor uppståndelse. Jag, som är undersköterska, ville skynda mig det för att se om jag kunde hjälpa till. Jag tänkte att någon kanske blivit misshandlad, berättar Marianne Bodin.

I stället fann de en kvinna, i ett hörn av torget. Hon höll på att föda ett barn, omgiven av en man och en väninna. Flera andra människor stod också runt omkring och tittade.

– Jag känner mig inte som en hjälte men ville vara en medmänniska, säger Marianne Bodin. Åsa Fridzén imponerades av hennes lugn och handlingskraft. Foto: Christian Lärk

Marianne Bodin såg att barnets huvud kommit ut men att inget mer verkade hända. Hon insåg att hon måste agera.

– Jag tänkte att barnet måste ut. Först tog jag en strandfilt som låg i en kasse på en sandlåda alldeles bredvid. Jag lade den under henne. Sedan tryckte jag på magen och tog tag i huvudet. Då kom barnet ut. Då rensade jag munnen på det och lade huvudet åt sidan så att fostervattnet rann ut, berättar hon.

Masserade barnets rygg

Vid det laget hade mannen gett henne sin mobil, så att hon kunde prata med larmcentralen om vad hon skulle göra innan ambulansen kom. Guidad av en röst i telefonen masserade hon barnets rygg, nöp det i benen och virade in det i ett tygstycke. Då hördes ett efterlängtat pip från bebisen. Samtidigt kom ambulansen.

– Det kändes som en otroligt lång tid, men allt hände på tio minuter. Jag var otroligt skärrad. Marianne var däremot samlad och gjorde en fin insats. Jag är väldigt imponerad av henne, säger Åsa Fridzén, som höll sig på avstånd för att inte störa.

Båda är tagna

Mitt i träffar vännerna i Kärrtorps centrum några dagar efter den dramatiska händelsen. De är båda tagna av vad de varit med om och känner starkt för den okända kvinnan och hennes utsatthet. Glädjen över att ha gjort en insats grumlas av ovetskapen om hur det till sist gick för mamman och hennes bebis.

– Vi lämnade ett telefonnummer men har inte hört något sedan. Det kan ju finnas många orsaker till det. Det vore skönt att få veta hur allting gått, säger Marianne Bodin.

Kände sig nollställd

Under sitt yrkesliv har hon varit med och många akuta situationer, och vid förlossningen kunde hon lägga känslorna åt sidan. När allt var över kände hon sig tom och nollställd. En stor kram från Åsa Fridzén hjälpte henne tillbaka. Sedan blev det en promenad till sist, den behövde de båda två.

– Jag vet att många inte hjälper till i nödsituationer, utan blir stående intill och till och med tar bilder eller står i vägen för ambulanser och räddningstjänst. Så det är klart att det känns bra att jag gjorde något. Jag skulle bara vilja veta vad som hände med babyn och mamman sedan, säger Marianne Bodin.

Den som vet något om hur det gått för kvinnan och hennes barn kan mejla redaktionen: marta.lefvert@mitti.se