Ateljélägenheten på tionde våningen är för fin för att inte dela med sig av, tycker Högdalenbon Maria Lindström. Foto: Sacharias Källdén

Maria startar musikklubb hemma i lägenheten

Ateljélägenheten på tionde våningen är för fin för att inte dela med sig av. Det säger Maria Lindström, som har startat mötesplatsen Kultursekten i Högdalen.

  • Publicerad 08:30, 15 mar 2020

En ny mötesplats för musikintresserade håller på att ta form i Högdalen. Det är inte – som man skulle kunna tro – en bar eller ett kafé, utan en privat lägenhet tio våningar upp en kort promenad från centrum.   

Hittade drömlägenheten

Kultursekten, som de kallar sig, bildades i september förra året och hittills har de hunnit ordna fem konserter med olika singer-song-artister och några föreläsningar för en liten publik.

– Vi brukar bli 20-30 personer varje gång. Vi tar ett litet inträde och det är alltid två musiker per kväll, singer-songwriter och visa, helt akustiskt, säger Maria Lindström, arrangör och den som bor i lägenheten.

Det började med att Maria och hennes man Kjell Andersson skulle sälja villan i Stureby. Då hittade de sin drömlägenhet – i Högdalen. Här, på Skebokvarnsvägen 281, har de bott i ett år nu och de älskar den. Så pass mycket att de vill dela med sig av sina 120 kvadrat i etage. Övervåningen med konstnärsateljén är mest spektakulär.

– Vi hade sån otrolig tur! Vi är så tacksamma och glada. Och Högdalen är så förbaskat trevligt, vi stormtrivs! säger Maria.

Utsikten är magnifik, åt alla håll. Vid klart väder ser man lätt Liljeholmen, Globen och nya skrapan Sthlm01.

– Jag började tänka ”vad ska vi göra med detta vackra rum?” Då slog det mig, det här är ju perfekt för att ha hemmakonserter! Det är så bra akustik här under valvet.

Konstnärsateljé

När huset byggdes 1954 var lägenheten tänkt som bostad åt konstnärer, därav de stora fönstren, och ytterligare tre hus i kvarteret fick en ateljévåning.

– Arkitekten tyckte att det skulle bo konstnärer här men jag kan nästan svära på att det aldrig har bott en konstnär i den här lägenheten. Det har alltid varit bostadsrätt så hur skulle de ha råd med det?

Onekligen är det lite udda att göra sin egen lägenhet till konsertlokal men de har fått massa positiva reaktioner och bostadsrättsföreningen i huset är med på tåget, enligt Maria.

– En bra grej är att det inte finns några grannar som kan störas av musiken. Det är ett vindsförråd och en piskbalkong på sidorna och rakt under är vår egen lägenhet.

Alla är välkomna men för att få gå på spelningarna behöver man bli medlem i den nystartade föreningen Kultursekten, som nu har 150 personer på utskickslistan. I styrelsen sitter, förutom Maria, musikerna Jan Hammarlund, Mikael Odén och Lolita Ray.

Tre konserter kvar

Maria Lindström och hennes man sedan ett helt liv, Kjell Andersson, är båda professionella musiker, hon även skådespelerska. Hon har hållit i krogshower, visaftnar och kabaréer i Malmö där de bodde i många år och Kjell jobbade som kapellmästare och dirigent på Malmö stadsteater, tills de flyttade till Stureby 2001. Därför känns det självklart att göra något med musik, förklarar Maria, och tillägger att de båda är pensionärer numera.

– Det är samtidigt ett sätt för mig att ordna en egen scen. Jag brukar börja med att dra en låt, sen kliver gästartisten upp. Jag är pensionär, men jag är inte pensionerad, jag tycker om att träffa människor.

Att få dit duktiga artister har inte varit några problem, tvärtom, enligt Maria.

– Vi känner många i branschen och många hör av sig och vill spela, det är jättekul! säger hon.

Vårens program är spikat, det återstår tre konserter och en workshop fram till sommaren.

– Det vore jättekul om fler Högdalenbor vågade sig hit, för att njuta av bra musik, trevligt sällskap och fantastisk utsikt.  

Gammalt foto på Maria och Kjell från 1983 hänger på väggen. Foto: Sacharias Källdén

Utsikten från Maria Lindström och maken Kjell Anderssons etagelägenhet i Högdalen är magnifik. Foto: Sacharias Källdén

Vårens program

20/3 Ola Sandström och Maja Heurling sjunger sina tonsättningar av Signe Aurell från nya CDn Irrbloss.

5/4 Workshop kring röst, sång och gestaltning med professorn i sång Sven Kristersson. Heldag, 300 kr. 

24/4 Axel Sondén, singer-songwriter och Malin Jakobsson, komiker och låtskrivare.

28/5 Erik Hedtjärn, singer-songwriter och Jenny Almsenius sjunger och spelar eget samt klassiker som Taube och Cornelis.

Alla evenemang börjar 19 utom workshopen som börjar kl 10. Inträde till konserter 120 kr. Anmäl dig på Facebook/Kultursekten eller mejla kultursekten@gmail.com. Maria Lindströms egen sajt är unclemary.nu.

Visa merVisa mindre