Tar plats. Många av Marias verk får ofta sitta kvar länge. Ju större de är, desto längre får de sitta. Foto: Jannie Flodman

Maria sätter färg på Söderort

Maria Yvell, även känd som "Virka dygnet runt" sysslar med garngraffiti. Vi pratar om hur allt började och var inspirationen kommer från. Följ med på en tur från Bagis till Kärrtorp där Maria har satt upp konst längs vägen.

  • Publicerad 20:10, 15 maj 2019

En sol, två hjärtan, en enhörning och blommor som pryder tennisplanen mellan Kärrtorp och Bagarmossen. Låter det bekant? Sannolikheten är stor om man ofta åker tunnelbana mellan stationerna, de syns klart och tydligt för den som tittar ut genom fönstret.

Verken är virkade av Maria Yvell, eller "Virka dygnet runt" som hon kallar sig på sociala medier. Vi träffar henne i Bagarmossen där ett av hennes verk har fått sitta sedan 2016.

– De får ofta sitta kvar länge. Större saker oftare än mindre. Antagligen för att de större innebär mer saker att klippa sönder. Just den här har tappat färg, för den har suttit uppe så länge, förklarar Maria när vi stannar till vid ett träd intill Kulturskolan.

Beskådat. På en tennisplan mellan Kärrtorp och Bagarmossen hänger flera av Marias verk som kan ses från tunnelbanan. Foto: Jannie Flodman

Inspirationen och början

Vi rör oss vidare mot tennisplanen mellan Bagarmossen och Kärrtorp där enhörningen hänger. Men innan vi kommer fram hinner vi prata lite om hur Maria kom igång med "yarnbombing", eller garngraffiti som det också kallas.

– Jag började hösten 2013. Jag var mammaledig och fick en bok om virkning och blev besatt och ville göra det hela tiden. Jag fick energi av det. Just garngraffitin hade jag sett tidigare och blev nyfiken. Till slut föll det sig ganska naturligt eftersom jag kunde få utlopp för min kreativa sida lika mycket som min aktivistiska.

Hur menar du med aktivistiska?

– Många har en bild av hur en aktivist är och hur en ska vara. Jag tycker om att lyfta att man kan göra motstånd på olika sätt. Jag tycker om att använda text. Och genom att använda garn tror jag att man avväpnar folk och får fram mitt budskap bättre än exempelvis spraygraffiti där folk ofta är illvilliga.

På plats vid tennisplanen berättar Maria att hon ofta återanvänder verk. Solen har hängt i Snösätra.

En man som har spelat tennis under tiden vi pratar med Maria vid planen kommer fram och ber att kort få flika in.

– Vi som spelar tennis här är blir väldigt glada över de två hjärtan som hänger här, säger han innan han ger sig iväg.

Nytt. Maria sätter upp ny konst i Kärrtorps centrum. Foto: Jannie Flodman

Vårt sista stopp är i Kärrtorps centrum, där Maria har förberett ett nytt färgglatt verk som det står "HEJ" på.

– Det kan verka som ett vanligt ord, men det är också det första man säger till en person. Om man tänker på det så får det en annan betydelse, och det blir ett av de viktigaste orden, avslutar hon.