Maria ordnar My little ponyfest på Midsommargården

Hökmossebon Maria Sjöberg har älskat My little pony sedan hon var barn. Nu har hon omkring 200 ponnyer i sin samling och i den 24 augusti ordnar hon en marknad och ponyfest på Midsommargården vid Telefonplan.

  • Publicerad 16:26, 23 aug 2019

Starshine, Lickety-Split och Confetti – kanske har du lekt med någon av dem som barn? De färgglada plastponnyerna kom i början av 1980-talet och har nog funnits i de flesta 80-talisters barnrum. För Hökmossebon Maria Sjöberg, 37, klingade intresset aldrig av.

– Jag fick en ponny när jag var liten och blev helt frälst.

My little pony från tidigt 80-tal, ponnyer som Maria Sjöberg själv lekte med.

200 ponnyer och mängder av tillbehör

Numera har hon 200 ponnyer och tillbehör som slott, borstar och serviser hemma i lägenheten.

– Det är en ganska lagom samling, säger hon.

Stora och små. Hemma hos Maria Sjöberg finns ponnyer i alla storlekar.

Ponnyerna står prydligt uppställda efter sort och generation (när de kom ut på marknaden) i hyllor i ett litet, ganska mörkt, rum i lägenheten. Längst in står ponnyerna hon själv lekte med som barn.

– Det är en ledlampa så att det inte ska bli varmt och inget uv-ljus. Det är för att inte plasten ska brytas ner lika snabbt, förklarar Maria Sjöberg.

”Man kunde leka med det man såg”

De som inte får plats i rummet står i vitrinskåp i vardagsrummet.

– De är jag inte lika rädd om. Men jag har satt på solfilm på skåpen, samma typ som de använder på museum, för att det inte ska bli för ljust.

Under fotograferingen tar Maria Sjöberg fram en ponny med rosa man. Den plockas snabbt bort. ”Håret tål inte så mycket ljus, det kan bli vitt”, säger hon.

Hon tror att en av anledningarna till att My little pony blev så populärt är att det fanns både leksaker och filmer.

– Man kunde leka med det man såg, precis som med He-Man och Starwars. Nu är det mycket nostalgi.

Första stora träffen i Sverige

I USA och England finns stora My little pony-konvent. Maria Sjöberg har tidigare varit konvent i England och på mindre träffar i Sverige. Men det här är första gången det ordnas en så stor träff i Sverige.

– Det är lite pirrigt. Jag vet inte vad folk förväntar sig. Jag hoppas att alla ska ha kul. Det kommer till och med folk från Danmark, Tyskland och en tjej från USA!

På lördag, den 24 augusti, smäller det alltså på Midsommargården. Det blir marknad med ponnyer och tillbehör, föreläsningar om My little pony i Sverige och dessutom kommer en hedersgäst. Det är Anneli Heed som gör rösterna till en ny My little pony serie på Netflix.

– Vi ville att det skulle vara lite nördigt och inte bara köp och sälj.

Maria Sjöberg med större delen av sin samling. På väggen hänger accessoarer som fortfarande ligger kvar i originalkartongen.

Vill ha ponnyer i originalkartong

Hon kan namnen på alla ponnyer och har två klara favoriter – Cherries Jubilee och enhörningen Princess Amethyst. De har hon i flera olika versioner och storlekar.

Saknar du något i samlingen?

– Ja, boxade versioner av Cherries Jubilee och Princess Amethyst, att de ligger kvar i kartongen alltså.

Precis som med andra samlarobjekt sätts värdet utifrån skick. Eftersom många ponnyer lekts med finns det få som är kvar i kartong och en del har blivit klippta till exempel.

– Jag brukar säga att alla ponnyer har ett värde för en samlare. Många tycker att det är kul att ta hand om andra människors barndomsminnen. Men man ska inte räkna med att tjäna riktigt mycket pengar på det här.

VAD? ”Ponyfest 2019”.

VAR? Midsommargården, Telefonplan 3, Hägersten (T: Midsommarkransen).

NÄR? Lördag 24 augusti, kl 10.00–16.00.