Maria Tsychkova. 21-åringen från Tureberg är en av två svenskar som tävlar i CNC-svarvning när årets yrkes-VM avgörs. Foto: Viktor Fremling

Maria från Tureberg tävlar för Sverige i yrkes-VM

Den 10 oktober åker Maria Tsychkova till Leonberg i Tyskland för att tävla i yrkes-VM. 21-åringen från Tureberg är CNC-operatör och tävlar i ett slags datastyrd svarvning som en av två svenskar på plats.

  • Publicerad 07:10, 21 sep 2022

År 1950 arrangerades yrkes-VM för första gången. I detta världsmästerslap tävlar Sveriges yrkesskickligaste mot världseliten i en rad olika yrken. En av dem är alltså Turebergsbon Maria Tsychkova.

– Jag är noggrann och ser till att det blir rätt mått, och jag har väldigt bra planering, säger Maria Tsychkova till branschtidningen sktc.se när hon ombeds förklara sina styrkor i sitt yrke.

Hon har tidigare vunnit ungdoms-SM och i september i fjol tog hon hem guldet i senior-SM. Det gav en biljett till yrkes-VM som skulle ha avgjorts i Shanghai, men de planerna fick ändras på grund av pandemirestriktioner som fortfarande råder.

Nyligen blev det klart att VM i CNC-fräsning i stället ska avgöras i Tyskland den 10–15 oktober.

"Ska bli jättekul"

Sedan SM i fjol har Maria Tsychkova tränat mycket för att prestera bra i VM.

– Nivån är mycket högre där. I VM får man dubbla tiden på sig, men svårighetsgraden på ritningen kan vara den fyrdubbla. Det gäller att effektivisera arbetet. Men det ska bli jättekul att få åka iväg och få tävla mot andra länder, säger hon.

17 unga i yrkeslandslaget

I det svenska yrkeslandslaget finns 17 av Sveriges skickligaste ungdomar under 25 år.

Årets Yrkes-VM skulle ha avgjorts i Shanghai i höst men har flyttats till 15 olika platser där 63 olika yrken tävlar.

En tävlingsplats är Kista Galleria där VM i yrkesgrenen Visual Merchandising (butikskommunikatör) avgörs den 14–17 oktober.

Visa merVisa mindre

Mordförsök vid Rotebro station

Nyheter Man i 20-årsåldern förd till sjukhus En man i 20-årsåldern skadades med ett stickvapen av en okänd gärningsperson i ett skogsparti nära Rotebro station i onsdags kväll.fredag 23/9 11:44

Kubformade Edsbergskyrkan firar 50 år

Nyheter "Det här är vår herres sommarstuga" I september 1972 invigdes Edsbergskyrkan, av biskop Ingmar Ström. Den kubformade träbyggnaden fyller alltså 50 år, och det firas hela hösten med mässor och konserter.fredag 23/9 6:54