Maria: ”Det här kommer inte att stoppa mig”

Stockholms stads mejl om ett eventuellt förbud mot budskap på kläder i förskolan gick rakt ut till anställda i Farsta stadsdel. Barnskötaren Maria Hagman upplevde det som ett hot – men tänker inte sluta bära sin tröja. – Det här kommer inte att stoppa mig, säger hon.

  • Publicerad 15:00, 15 jun 2018

Häromdagen fick förskoleanställda i Farstaområdet ett mejl från Stockholms stadsledningskontor. Där redogjorde stadens personaldirektör för sin syn på att anställda bär tröjor med texten #pressatläge.

Budskapet på tröjorna kan upplevas negativt av föräldrar, skrev hon bland annat.

Mejlet var adresserat till personalchefer i stadsdelarna. Men i Farsta skickades det alltså vidare ut till förskolorna.

Upplevs som ett hot

– Jag blev väldigt chockad och provocerad, både som förälder och barnskötare. Även om det inte är ett rent förbud känns det som ett underliggande hot, som att staden verkligen inte vill låta oss ha de här tröjorna, säger Maria Hagman, barnskötare på förskolan Trädgården i Hökarängen.

Ska de få mig att sluta måste de visa väldigt starka anledningar

Maria Hagman, barnskötare

Hon beställde själv sin tröja i våras och har haft den till och från – liksom många andra på hennes förskola. Hon tänker inte sluta.

– Ska de få mig att sluta måste de visa mig väldigt starka anledningar. Då får de lägga fram bevis för att föräldrar på något sätt tar skada av det här budskapet.

Hon är förvånad över att staden väljer att göra en konflikt av frågan.

– Det är provocerande att de ser oss som ett hot. Det här är ju något vi gör för att gynna verksamheten. Staden borde se oss som medhjälpare till en bättre förskola.

Staden är orolig att tröjorna ska leda till diskussioner, som kan påverka föräldrar negativt. Vad säger du om det?

– Jag har inte fått några negativa reaktioner från föräldrar – de som reagerat har varit glada och positiva.

Tröjkampanj pågår fram till valet

Tröjorna med texten #pressatläge har funnits i flera månader. Med start i förra veckan har gruppen Förskoleupproret tagit initiativ till ett tröjmanifest, där förskoleanställda uppmanas bära tröjorna varje fredag fram till valet i september.

Stockholms stad har kallat till sig facken Lärarförbundet och Kommunal för att överlägga i tröjfrågan. Enligt mejlet från stadsledningskontoret kan tröjorna innebära otillåten opinionsbildning på arbetstid.

Fakta

Här är hela mejlet från staden:

Ämne: Med anledning av kampanj i förskolan

Hej

Här kommer lite information kring kampanjer på arbetstid med anledning av Lärarförbundets opinionsbildningskampanj i förskolorna.

 När det förekommer kampanjer där arbetstagare genom tröjor med textbudskap eller knappar med budskap deltar i en aktion som syftar till att påverka beslutsfattare eller allmänhet, kan det uppfattas negativt av till exempel patienter, brukare, barn/elever eller föräldrar i verksamheten. Arbetsgivaren kan begära att arbetstagarna ska uppträda neutralt och sakligt på arbetstid. Ett exempel är att föräldrar som hämtar sina barn, kanske sist på dagen, och som möts av personal som bär en tröja med trycket #pressat läge, ska inte behöva pådyvlas en uppfattning, känna sig illa till mods eller klandrade för sitt behov av barnomsorg.

Arbetsgivaren ska när opinionsbildningen/aktionen är initierad eller stöds av en facklig organisation i första hand kalla till sig fackliga företrädare och diskutera frågan vid en överläggning. Därefter kan arbetsgivaren informera om att tröjor eller knappar med budskap inte ska användas på arbetstid. Vi har kallat till oss Lärarförbundet för en överläggning här på PAS

Yttrande- och åsiktsfriheten innebär att arbetstagarna givetvis får uttrycka sin uppfattning. 

Yttrandefriheten och de andra grundlagsskyddade fri- och rättigheterna kan dock inte utövas vid vilken tidpunkt som helst som den enskilde arbetstagaren väljer. Denna fråga har behandlats av JO vid flera tillfällen.

 Vi återkommer i frågan när vi träffat Lärarförbundet

/Anita

Med vänlig hälsning

Anita Lidberg, Personaldirektör

Stadsdelskontoret, personalstrategiska avdelningen

Visa merVisa mindre

Fakta

Detta är #pressatläge:

Förskoleupproret består av pedagoger i förskolan som kräver bättre förutsättningar, bland annat mindre barngrupper och högre personaltäthet.

I vintras drog gruppen igång kampanjen #pressatläge som ledde till ett upprop med över 1600 personliga berättelser om läget i landets förskolor.