Margareta Karlsson, 79, i Stuvsta har haft hemtjänst i två år. Hon får hjälp sex gånger om dagen, såväl med handling och mat, som med mediciner och läggning.

– Jag är helt ensam, jag har inga anhöriga. De är de enda jag träffar. Jag känner mig jättetrygg med dem, de har nästan blivit som en familj, säger hon,

Först hade hon en privat utförare, men förra sommaren bytte hon till Stuvsta hemtjänst, som drivs av kommunen. Hon vill inte byta igen.

– De hade ett annat bemötande, de var inte alls lika mjuka som de jag har nu. Jag blir helt förtvivlad om det här går igenom. Det känns chockartat, säger hon.

Viktigt med trygghet och tillit

Margareta Karlsson påpekar att hon liksom många andra får hjälp med intima saker som toalettbesök och hygien. Då handlar det om att bygga upp ett förtroende för den som ska hjälpa en.

– Jag tycker att det är förskräckligt hemskt om jag ska mista dem, det är som att dra undan benen för en. Det funkar så bra, det är det som håller en uppe. Jag är helt beroende av dem. Jag måste känna mig trygg med människor.

Margareta Karlsson har varit sjuk i covid-19, men är nu på bättringsvägen och har varit feberfri i en vecka. Trots att hon måste ha blivit smittad av hemtjänstpersonalen, anklagar hon inte dem för det.

Däremot hoppas hon att förslaget inte ska gå igenom.

– Jag har betalat skatt i alla år och nu har man ju ändå tillbaka för det, tycker jag. Jag skulle gärna betala ännu mer för att hemtjänsten ska vara kvar.