Mardrömsväder vi minns på Stockholm marathon

Stekhett, svinkallt, sjöblött eller hagel. Stockholm marathon verkar kunna bjuda på nästan vilket väder som helst. – Man måste förbereda sig för alla väder. Den som låter bli att träna för regn eller snö gör helt fel, säger loppets presschef Lorenzo Nesi.

  • Publicerad 10:51, 1 jun 2018

Stockholm marathon har sedan starten 1979 varit 42 195 meter långt men vädret har varit betydligt svajigare.

Som Lokaltidningen Mitt i har berätta tidigare håller Stockholm marathon på grund av hettan öppet målgången en halvtimme längre än normalt på lördag. Maxtiden för löparna att genomföra loppet blir därmed 6 timmar och 30 minuter.

”Inte behöva stressa”

– Det är för att löparna inte ska behöva stressa igenom loppet utan ta den tid de behöver. Vi rekommenderar alla att ta gå ut långsammare och ta det lugnare än normalt. Vi har också förstärkt hela vätske- och duschlogistiken har har totalt 20 stationer, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare för maratonlöparna och presschef för Stockholm marathon.

I närtid är 2007 det hetaste loppet. Den värsta värmeböljan på ett kvarts sekel pressade upp temperaturen till 28 grader vid starten. Som mest var det 30 grader i skuggan.

1982 mättes temperaturen till 31 grader.

Boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson tog sig igenom det 31 grader varma marthonet 1982. Foto: Asics Stockholm marathon

Trots fler varma år har loppet under hela sin historia klarat sig utan dödsfall. 2007 räknade tävlingsläkaren till och med in färre ambulansfall än normalt.

– Folk hade uppenbarligen sådan respekt för värmen att de tog det lugnare. Och de mest otränade valde att avstå från att springa. Det året gick vi även ut med att det gick bra att uppskjuta starten ett år, säger Lorenzo Nesi.

”Mest fruktansvärda jag upplevt”

Ett år som sticker ut åt andra hållet är 2012. Endast tre plusgrader, regnigt och blåsigt.

– Det var det mest fruktansvärda jag har upplevt. Löparna var kraftigt nedkylda, det var starka vindar och väldigt låg temperatur. Då spelade det ingen roll om man tog det lugnt det gjorde inte saken bättre precis – det är klart värre än att springa i 27-28 grader, säger Lorenzo Nesi.

En frusen löpare under Stockholm marathon 2012 då temperaturen var 3 plusgrader. Foto: Asics Stockholm marathon

I år väntar arrangören så nära starten som möjligt för att avgöra om löparna ska få möjlighet att flytta sin startplats till 2019.

– Vi måste göra en samlad bedömning både vad gäller temperatur och luftfuktighet när vi tar beslutet, säger Lorenzo Nesi.

Tufft att slå banrekord

Kipchirchir Koech vann Stockholm marathon 2016 på tiden 2.10,58. En tid som arrangören hoppats att någon ska kunna bräcka i lördagens jubileumslopp.

– Blir det lika svalt som i dag (torsdag: omkring 20 plusgrader) utgör värmen inget problem. Men blir det kring 30 grader blir det tufft. Men elitlöparna slåss framförallt om placeringar och är mycket mindre bekymrade om tiden än elitmotionärerna, säger Lorenzo Nesi.

Vilka kläder ska löparna springa i om det blir hett?

– Jag hoppas att ingen springer i långa tajts eller långbyxor det blir en väldigt onödig värmeförlust. Någon forskare rekommenderade en blöt keps.

Fakta

Så mycket växlar vädret på Stockholm marathon

Varmast: 1982 – 31 grader varmt.

Kallast: 2012 – 3 plusgrader, regn och blåst.

Blötast: 1989 – 13 grader och mycket regnigt.

Lynnigast: 2001 – 17 plusgrader med växlande sol, moln, regn och hagel.

Källa: Stockholm marathon
Visa merVisa mindre