Den gamla trafiklösningen i korsningen St Eriksgatan/Fleminggatan är snart ett minne blott. På måndag träder de nya trafikreglerna i kraft. Då blir det förbud mot att svänga vänster i korsningen. Foto: Andreas Enbuske

Mardrömskorsningen är klar – på måndag får du inte svänga vänster

Nu är arbetet med olyckskorsningen snart klar. På måndag förbjuds alla vänstersvängar i korsningen St Eriksgatan/Fleminggatan.

  • Publicerad 12:40, 28 maj 2015

Vi är glada över att ha förbättrat framkomligheten och säkerheten i denna hårt trafikerade korsning

Efter månader av trafikkaos är det så alltså snart färdigjobbat i det som varit en av stadens mest olycksdrabbade korsningar. I veckan ska det sista asfalteras och nya linjer och skyltar ska på plats.

Plattor på S:t Eriksplan

På måndag, 1 juni, träder de nya reglerna in som förbjuder vänstersvängar i korsningen för att göra den mer trafiksäker och även spara tid för bussarna. Helt färdigt beräknas jobbet vara nästa fredag, kommande vecka ska man bland annat lägga klart plattorna vid St Eriksgatan 49 och 51 som fått en ny trädgrop.

Arbetet, som startade i september, har gått väldigt bra enligt Klas Sauter, projektledare vid trafikkontoret.

– Vintern har varit gynnsam för oss vilket gjort att vi kunnat arbeta på. Nu ser vi slutet på detta projekt och är glada över att ha förbättrat framkomligheten och säkerheten i denna hårt trafikerade korsning, säger han.

Så förändras trafiken i korsningen

Förbjudet att svänga vänster, från alla håll.

Nya cykelfält och busskörfält på Fleminggatan och St Eriksgatan.

St Göransgatan dubbelriktas.

Bredare övergångsställen.

Linje 4 ska köra längs med St Eriksgatan, istället för in på Fridhemsgatan.

50,8 miljoner kronor per år beräknas de så kallade ”nyttoeffekterna” av ombygget vara.

25 miljoner kronor budgeterades för projektet.

Visa merVisa mindre

Så här ska du köra nu enligt staden

Kommer du österifrån och ska till Västerort eller E4/E20 ska du svänga i korsningen Fleminggatan/Scheelegatan och vidare mot Lindhagensplan via Norr Mälarstrand. Du kan också fortsätta rakt fram på Fleminggatan västerut till Mariebergsgatan och vidare mot Drottningholmsvägen.

Om du kommer norrifrån och ska till sydöstra delen av Kungsholmen kan du antingen svänga vänster i korsningen S:t Eriksgatan/Hantverkargatan eller via Fridhemsgatan-S:t Göransgatan och Fleminggatan västerut. Du kan också ta alternativa vägar mot Kungsholmens östra del via City.

Kommer du till korsningen söderifrån eller på Drottningholmsvägen västerifrån och har målpunkter i området väster om korsningen Fleminggatan/S:t Eriksgatan kan du antingen svänga vänster i korsningen S:t Eriksgatan/S:t Göransgatan och köra runt kvarteret eller svänga in på Mariebergsgatan och vidare till Fleminggatan.

En dubbelriktad S:t Göransgatan hjälper till i alla alternativ från alla riktningar men då man måste svänga runt kvarteret och passera flera signalreglerade korsningar.

Visa merVisa mindre

Så blir det för cyklisterna enligt staden

Det blir en genomgående cykellösning på S:t Eriksgatan i bägge riktningar. Norr om korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggatan mellan Alströmergatan och Fleminggatan finns ett nytt cykelfält. Samma lösning finns på S:t Eriksgatan mellan Drottningholmsvägen och Fleminggatan. På Drottningholmsvägens södra sida mellan Fridhemsgatan och S:t Eriksgatan finns en ny cykelbana.