Spelglädje. "Jag gör det här för att det är så roligt" säger Marcus Sturewall. Foto: Anna Rönngren

Marcus spelar jazz för julstöket

Jazzmusiker, kompositör och teatermusiker. Nu släpper Sätrabon Marcus Sturewall en juljazzskiva och spelar på barnteatern på Skansens julmarknad. "Julen ska inte vara fylld av måsten", säger han.

  • Publicerad 06:15, 2 dec 2021

Om man bara tar ett djupt andetag och umgås så blir det bra.

En mysig skiva att lyssna på när man bakar pepparkakor, klär granen och förbereder sig för julen. Det är tanken med Sätrabon Marcus Sturewalls juljazzskiva som släpps lagom till advent.

På skivan medverkar förutom hans band Sture kvintett även en kör med tolv personer.

Intresset för juljazz började för två år sedan när han och en grupp musiker ombads att spela julkonserter på Hotel Kung Carls jazzklubb vid Stureplan.

Lite Hasse och Tage

– Det skulle vara Monika Zetterlund-låtar och julmusik så låtarna arrangerades i hennes anda. Därför blev allt på svenska och lite Hasse och Tage-revyaktigt. Konserterna gick jättebra så därför spelade vi in en julplatta, säger Marcus Sturewall när vi möter honom i hans musikstudio.

I år har de vidgat konceptet och även tagit med en kör på tolv personer.

– Det är fantastiskt roligt att jobba med en så stor grupp. Skivan har ett ganska lättsamt och lekfullt stuk men vi har försökt behålla så mycket kärna i varje låt som det går men klätt det i jazzkläder, säger Marcus Sturewall.

Själv firar han gärna jul hela december.

– Jag tycker julen är fin med gemenskapen och att man ses hela december och hittar på saker. Men själva julafton kan vara så fylld av måsten och bilden av hur det ska vara. Men det känns som att om man bara tar ett djupt andetag och umgås så blir det bra.

Spelar på Skansen

Som frilansande musiker har Marcus Sturevall många järn i elden. Förutom att skriva egen jazzmusik skriver och spelar han musik på teaterföreställningar. Just nu är han aktuell i barnteaterföreställningen Banankaka som spelas på Skansens julmarknad.

Han gör även korta musikalfilmer som sänds på Youtube där han skriver text och musik. Temat blir ofta ensamhet.

– Det är ett ämne som många kan känna igen sig i på olika sätt, säger han.

Känner du dig själv ensam?

– Nej inte nu, men jag har gjort det vid tillfällen när jag var yngre.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då är jag hemma med familjen så mycket som möjligt och lär känna min dotter Edith som är två månader. Jag gillar också att gå mycket promenader här i Sätra, jag tycker att det är fantastiskt nere vid Skärholmsstigen.

Komponerar. Marcus Sturewall skriver låtar i musikstudion. Foto: Anna Rönngren

Marcus ger ut lekfull juljazz

Namn: Marcus Sturewall.

Ålder: 34.

Bor: Sätra.

Gör: Jazzmusiker, kompositör, teatermusiker och kortfilmsmakare.

Aktuell med: Ger med sitt band Sture kvintett ut skivan Juljazz på svenska 2 samt spelar piano på barnteaternföreställningen Banankaka som spelas på Skansens julmarknad.

Familj: Sambon Matilda och dottern Edith, 2 månader.

Visa merVisa mindre