För Marcus var det en självklarhet att göra ringen själv när han skulle fria, så han lärde sig hur på Youtube. Foto: Läsarbild Privat

Marcus gjorde fruns vigselring av en femkrona

Man behöver inte lägga en förmögenhet på vigselringar. Marcus valde att göra smyckena själv – av en femma och en gammal mutter.

  • Publicerad 05:00, 17 sep 2020

För fem och ett halvt år sen träffade Marcus sin blivande fru på en dejtingapp. När han bestämde sig för att fria till sin sambo Helena var det en självklarhet att göra ringen själv.

– Det finns inget mer romantiskt än att bygga sin egen ring till sin blivande fru. Jag är väldigt händig och kreativ och har många hobbys, säger Marcus Strandberg som kommer från Täby men idag bor i Åkersberga med sin nyblivna fru Helena.

Marcus och Helena träffades via en dejtingapp 2015. Foto: Privat

Är självlärd

Marcus pysslar gärna och har bland annat testat att göra egna fiskedrag, måla tavlor, mecka med moppar och olika sorters metallkonst.

– Jag är självlärd och vill gärna testa på egen hand innan jag ber om hjälp. men jag brukar också titta på videos på Youtube, Där såg jag en video med en kille som gjorde smycken från mynt. Jag skramlade i fickan och hittade en femkrona.

Marcus hamrade ytterkanterna på ringen och sen gjorde han ett hål i ringen med hjälp av en fil och en dremel (en borr för metall). Därefter blev det en hel del slipande och polerande för att göra ringen fin.

– Sen var det bara att hitta en diamant. Jag hittade ett örhänge hemma med en fin sten på som jag plockade loss och satte fast i ringen.

Marcus tog en femkrona som han hamrade till och borrade ett hål i. Sen återstod massa slipande och polerande. Foto: Privat

Fick 10 000 likes

Han har delat bilder på ringarna i Facebookgrupper för konst och återbruk och har många positiva reaktioner, en del inlägg har fått över 10 000 gillamarkeringar. Men några har reagerat på att han ”förstör pengar”.

I Sverige är det lagligt bränna upp eller på annat sätt förstöra pengar ntill skillnad från i USA där det är straffbart.

– Jag ser det mer som att jag gör om det till något vackert.

Slipdammet från Helenas ring fick pryda Marcus ring, som han gjorde av en gammal mutter. Foto: Privat

Egen ring av mutter

Sin egen vigselring gjorde han av en gammal mutter. Han slipade bort gängor och kanter och gjorde ett spår i mitten som fylldes med slipdammet från Helenas ring.

– Därför är de enade.

Vad tyckte frun om ringen?

– Hon blev överlycklig och det såg man verkligen på henne. Mission completed!

Så här blev Marcus ring efter mycket slipande. Foto: Privat

Vill starta eget

Drömmen är att så småningom starta ett eget företag och sälja det han skapar. På Facebook och Instagram visar Marcus upp sina kreationer under namnet Arts by Marcus W (som snart byter namn till Arts by Marcus S, då han tog ett nytt efternamn på grund av giftermålet).

– Meningen är att visa att allt är möjligt – alla kan allt bara man ger sig fan på det!

Marcus och Helena gifte sig i augusti i år. Foto: Privat