Markus Forsström på språng i Hammarby sjöstad inför maran i New York. Foto: Läsarbild Privat

Maraton-Markus springer för världens barn

4 000 dollar, eller lite drygt 35 000 kronor – så mycket ska Markus Forsström samla in till Unicef inför New York City Marathon i november. Allt under och han får öppna den egna plånboken. – Det kommer inte bli några problem, säger ultralöparen självsäkert.

  • Publicerad 09:59, 22 maj 2018

Tre små barn där hemma och ett arbete med många resdagar som key account manager på flygbolaget Norwegian. Däremellan springer Markus Forsström. Flera tusentals kilometer per år.

– Förra året sprang jag över 3 000 kilometer. Med tanke på att jag reser mycket i jobbet och har tre små barn så får man pussla lite för att få det gå ihop. I stället för att sitta i soffan framför teven när killarna som är fyra och sex år somnat, så tar jag med mig min sju månader gamla dotter och springer med en löparvagn, säger Markus Forsström.

Världens största maratonlopp

Lejonparten av de 3 000 kilometerna avverkar 34-åringen på hemmaplan runt Södermalm. Men Markus Forsström har även sprungit flera av världens största maratonlopp, bland annat i Rom, Barcelona och Paris. Världens största – och varje maratonlöpares stora dröm – återstår dock att bocka av i november: New York City Marathon. Ett lopp han kommer springa till stöd för Unicef.

– Jag fick chansen att springa loppet eftersom jag jobbar på Norwegian. Totalt är vi nio anställda från hela Europa som kommer att samla ihop 4 000 dollar vardera.

Säljer lotter för att nå målet

För att nå det högt uppsatta insamlingsmålet har Markus dragit i gång en rad projekt. Varje torsdag leder han en löpargrupp i samarbete med Clarion Hotel Stockholm vid Skanstull, ett partnerskap som ger 50 kronor per deltagare.

– Sen har jag även kontaktat ganska många småföretagare och restauranger på Söder som har bidragit med vinster till ett lotteri som jag ska ordna. Jag kommer sälja 200 lotter för kanske 30 spänn styck och drar vinsterna när lotterna är slut. Alla pengar kommer oavkortat gå till Unicef.

Nära halvvägs till målet

Stödet från vänner och familj har varit stort och hittills har Markus Forsström samlat ihop drygt 1 300 dollar.

– 4 000 dollar är ett måste. Samlar jag bara ihop 3 000 så får jag stå för resten själv, men det kommer inte bli några problem. Jag kommer att nå målet. I sommar ska jag till exempel springa ett lopp i Finland och där har min gamla arbetsgivare lovat mig 1 000 euro för att springa i deras t-shirt, så det är typ 10 000 kronor bara där.

Markus insats kommer bidra till Unicefs arbete för världens utsatta barn.

Fakta

Här följer du Markus insamling

Instagram: markus.forsstrom

Insamlingen på Unicef: www.crowdrise.com/markusforsstrom