Länsstyrelsen i Stockholm anser att Marabouparken är ”en av landet främsta modernistiska parker” och ett ”allkonstverk där helheten är viktigare än de enskilda delarna".

– Det här är en miljö som är ett internationellt besöksmål, ritad av två av Sveriges främsta landskapsarkitekter vid den tiden, säger Lotta Eriksson Kockum från enheten för investeringsstöd och kulturmiljö vid länsstyrelsen.

Sundbybergs stad tog över parken 2006 och 2016 fick länsstyrelsen in en förfrågan om att göra parken till byggnadsminne från en grupp privatpersoner som bestod av arkitekter och konstvetare.

Det som blir byggnadsminne är parken och den så kallade laboratoriebyggnaden där restaurangen och konsthallen har delar av sin verksamhet.

– Och så är det den lilla trädgårdspaviljongen vid dammen. Övriga byggnader omfattas alltså inte av skyddet, säger Lotta Eriksson Kockum.

Vad betyder då skyddet som ligger under Kulturmiljölagen?

– Det innebär att miljöerna inte ska förändras i någon större utsträckning utan bevaras och att deras kulturhistoriska värde ska finnas kvar för framtida generationer.

Men helt säkert att Marabouparken blir ett byggnadsminne är det inte. Atrium Ljungberg som äger fastigheter i anslutning till parken yrkar via en advokatfirma på att beslutet om byggnadsminnesförklaring upphävs i Förvaltningsrätten.

– Vi ser en risk att det medför en del praktiska problem för oss vid framtida underhåll av våra intilliggande byggnader eller i samband med utvecklingen av desamma, skriver Atrium Ljungbergs kommunikationschef Marianne Perslow i ett mejl.

Enligt henne ser bolaget positivt på att parken byggnadsminnesförklaras, men företaget har framfört till länsstyrelsen att gränsen för byggnadsminnesförklaringen borde gå några meter utanför fasaderna till deras hus, i stället för direkt vid dem.

Atrium Ljungberg har begärt om anstånd till 31 augusti för att få mer tid för utveckla sina argument för överklagan.

– De eventuella praktiska problemen är det vi behöver tid för att utvärdera. Vi har lämnat in en överklagan och begärt längre tid för att göra en bedömning av situationen.