Mänskligt och uppstoppat på Östermalm under årets kulturnatt

Mänskliga skulpturer bland uppstoppade djur, lyssna till ett rekordförsök, dansa riktigt riktigt långsamt eller skriv på en maratondeckare. Östermalm bjuder på det lilla extra under årets kulturnatt

  • Publicerad 12:30, 13 mar 2015

Specialproduktioner och det bästa av det som alltid finns att se. Den 25 april är det återigen dags för Kulturnatt Stockholm. På Östermalm deltar 23 aktörer och utbudet är minst sagt blandat.

– Vissa aktörer använder kulturnatten till att visa sitt utbud, medan andra vågar lite mer och går all in och tematiserar hela kvällen. Det är det som är så roligt med kulturnatten, att programmet är så olika för varje år, säger Sandra Landell, presskontakt.

Av utbudet på Östermalm är det flera programpunkter som sticker ut.

Är det fler än vanligt i år?

– Ja. Årets aktörerna har skapat ett fantastiskt program, vilket märks genom att det i år har varit väldigt svårt att välja ut programpunkter som är extra värda att lyftas fram. I år har vi inte kunnat plocka ut några exempel, utan har i stället hänvisa till hemsidan www.kulturnattstockholm.se just för att det är så mycket som är bra.

120 är med

Det är femte året i rad som kulturnatten äger rum. Och som vanligt är alla evenemang gratis. Däremot är det fler aktörer än någonsin som deltar.

– Vi har ökat varje år, men nu har vi tagit ett jättekliv. I år är det 120 medverkande aktörer, vilket är 15 fler än förra året..Det som också är roligt är att vi ökar geografiskt. Det är alltså inte bara fler aktörer, utan det också fler områden av stan som finns representerade, till exempel Hjorthagen, säger Sandra Landell.

Hur många ställen hinner man besöka på en natt?

– Mitt tips är att man planerar in besök på tre måste-aktörer, och sen tre till som det är bra om du hinner med. Jag tycker också att man ska besöka ställen man aldrig varit på. Är du ett stort opera-fan, gå inte till Kungliga Operan utan ta chansen att besöka spelhålan Dragon´s Lair i stället.

Sandra Landell fortsätter:

– Våga testa något nytt så att du får chansen att upptäcka det fantastiska kulturutbud som Stockholm har.

Extra kul på Östermalm under Kulturnatten 2015

Biologiska museet. Performancekväll i död miljö med framträdanden, konstinstallationer och dansare som bygger mänskliga skulpturer bland de uppstoppade djuren.

Danscentrum Stockholm. En kväll tillägnad långsamheter. På centret hålls blir det slowathon där du kan vara med och röra dig eller bara titta på. 

Scandic Anglais. Förlänger Kulturnatten till kl. 02 med efterfest och två dansgolv. Magnus ”Combo” Rydén fyller Jamie’s Bar med techno, disco och afro-beats i ett dj-set samtidigt som Camilla Brinck huserar i Bar 101 med klubbig electro och deep house som signum.

Bromska palatset. Cirkusföreställningar i ett gobelängprytt residens med möjlighet att se franska filmpärlor kommer det att kännas som om du är i Paris.

Historiska museet. Med anledning av att Bellman fyller 275 år i år så hålls ett försök att hamna i Guinness Rekordbok, när två musikersällskap sjunger nonstop ur Bellmans Fredmans Epistlar och Fredmans Sånger.

Polismuseet. Möt improkomikerna Erik & My och väck fiktiva poliser som Gunvald Larsson och Sherlock Holmes till liv. Eller ge utlopp för din kreativitet och skriv på Polismuseets egen maratondeckare.

Visa merVisa mindre

Här blir det också roligt

Nordiska museet

Spritmuseum

Sjöhistoriska museet

Tjeckiska centret Stockholm

Musikaliska

Dramaten

Tekniska museet

Etnografiska

Thielska galleriet

Sebastian Schildt+

Hedvig Eleonora församling

Radioteatern Sveriges Radio

H.M. Konungens hovstall

Kamarade

Indiska residenset

Hjorthagskyrkan

Riksidrottsmuseet

Visa merVisa mindre