Brandröken var väldigt kraftig på fredagen. Foto: Mostphotos

Mänsklig handling orsakade branden

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden i Svindersvik i Nacka. – Men att det ligger en människa bakom kan vi slå fast, säger Lars-Åke Stevlind, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

  • Publicerad 15:12, 16 jun 2018

Skogsbranden vid Svindersvik i Nacka utbröt vid 16-tiden på fredagen. På fredagskvällen vattenbombades branden som var under kontroll vid midnatt. Men eftersläckningsarbetet pågår för fullt under lördagen.

– Det fortgår med oförminskad styrka. Det är omkring 45 personer som jobbar där ute och vi håller på åtminstone till klockan 23 i kväll. Sedan kan vi förhoppningsvis gå ner i styrka under natten, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Initialt var det tre bränder som blev till en. Brandområdet omfattar 9 hektar.

Vet ni vad som orsakade branden?

– Jag vet inte, men en sak är säker och det är att skogen självantänder inte. Då finns det bara en sak kvar och det är mänsklig handling. Att det finns en människa bakom kan vi slå fast, säger Lars-Åke Stevelind.

Finns det någon misstanke om att den skull vara anlagd?

– Nej, det finns inget som tyder på att det skulle vara anlagt vad jag känner till.

Brandförsvaret planerar för att släckningsarbetet ska pågå till måndag, men det kan bli klart tidigare. Trafiken påverkas av arbetet.

– Vi har tagit ena körfältet och ett busskörfält i anspråk. Det är lite köer in till stan, men det rullar, säger Lars-Åke Stevelind.