Lennart Nilsson halkade in i fruktaffären på ett bananskal. Foto: Christian Lärk

Människorna som sätter färg på kvarteret

En del människor har liksom alltid funnits där i kvarteret. Vi vet kanske inte alltid vad de heter eller hur de hamnade där – men vi vet att området aldrig hade varit detsamma utan dem. Mitt i Kungsholmen gick ut på stan och mötte några av dem.

  • Publicerad 10:42, 14 feb 2017

Hos Lennart har barnen en egen fruktpärm

35 år har gått sedan Lennart Nilsson lite av en slump tog över Fruktaffären i korsningen Hantverkargatan/Parmmätargatan. Själv väljer han logiskt nog en fruktmetafor.

– Jag halkade in på ett bananskal.

Det var när han skulle sälja sin tobakshandel som en kvinna komma in hos mäklaren och sa att det fanns en fruktaffär att ta över på Kungsholmen.

Nyligen sålde han visserligen butiken, men han fortsätter jobba där.

– Det är ett trevligt jobb. Jag tycker om att det är en säsongsbutik. Nu är det till exempel citrusfrukter och tulpaner som gäller.

Men allra roligast är det att språka lite med kunderna.

– Det är mycket stammisar. En del kunder berättar att de gick på skolan över gatan när de var små och att de känner igen doften här inne, berättar Lennart.

Skolbarnen på Eiraskolan är fortfarande bra kunder. Bakom disken har Lennart faktiskt en särskild fruktpärm.

– Föräldrarna sätter in pengar här så när barnen kommer och vill ha frukt så bockar jag bara av det i pärmen. Det är mycket uppskattat.

Reijo var domare i 52 år

Blommor, champagne och medalj – det är nog få fotbollsdomare i världen som har varit så uppskattade som Reijo Sipilä, 81. När han den 30 augusti 2015 blåste av matchen i S:t Eriks-cupen på Kristinebergs IP var det en 52 år lång domarkarriär som tog slut.

– Jag har alltid dömt gärdsgårdsserier, Korpen och ungdomsfotboll, säger Reijo Sipilä.

Men det som värmer en domare mest är tacksamheten från spelarna.

– En gång var det två hammarbyare som stod och rökte på Birger Jarlsgatan, men som när de fick syn på mig kom de fram och kramade mig och sa att jag var den bästa domare de någonsin haft. Sådant värmer.

Hans första fotbollsuppdrag var som lagledare för Korpen-laget på AB Separator (senare Alfa Laval) där han började jobba som 17-åring efter ha kommit med båten från Finland där han är född. Reijo motsvarar bilden på den uthållige finnen.

– Jag cyklade till matcher som jag dömde, oavsett om det var på Lidingö eller i Farsta, konstaterar han nöjt.

På Kungsholmen har han bott sedan 1968. Och laget i hans hjärta är också lokalt, Mariebergs SK, där han varit engagerad i 40 år. Det är inte undra på att det många som hejar och vill prata med Reijo när han går på gatan.

– Det tycker jag bara är roligt. När jag var hos min fotvårdsspecialist häromdagen sa hon: ”Va kul att ha en kändis här!”

Här har många på Kungsholmen köpt en bukett

När planerna på nya Fridhemsplan presenterades blev det snabbt diskussion kring hur det skulle gå för blomsterkiosken. Inte kunde väl den tas bort efter över 40 år på samma plats?

Nej, blomsterkiosken får visserligen maka på sig lite men kvar blir den. Till glädje för Maria Ringström som med systern Katerina Pansera sålt blommor på Fridhemsplan och Odengatan sedan 70-talet.

– Jag tycker fortfarande att det är roligt att binda buketter, säger Maria Ringström som konstaterar att det nästan samma blommor som är populära idag som på 70-talet.

– Det är mycket freesia, iris och mimosa idag precis som då. Allt går i vågor.

Efter så många år på samma ställe är det självklart att bli igenkänd överallt.

– Det är väldigt få som inte känner igen oss, konstaterar Maria som har sällskap av dottern Emily i kiosken.

– Vissa har ju följt mig sedan jag var ett litet barn så man får ju fin kontakt med många kunder. Alla känner apan men apan känner ingen, jag känner ju inte igen alla som hejar, säger Emily Ringström.

Hans jobb är att vara synlig och bli igenkänd

För Stefan Holmén, kommunpolis på Kungsholmen, är det en del av arbetet att vara synlig och bli igenkänd. Just synlighet är ofta det som medborgarna efterfrågar mest av polisen.

– Att jag blir igenkänd är ju ingen nackdel. Sedan så tror en del av jag har en trollstav och kan fixa allt möjligt. Men vi poliser har en brottsbalk att förhålla oss till.

Vad är det konstigaste som folk efterfrågat?

– Bättre väder, haha! Nä, men många kan inte förstå varför vi inte löser tiggeriet. Men det är inte så enkelt för det är inget brott att tigga.

Blir du igenkänd även när rör dig civilt på Kungsholmen?

– Det händer. När jag har möten med folk är det ofta som de säger att vi har mejlat eller pratat i telefon med varandra. Det är jätteviktigt att svara snabbt på mejl. Det ska medborgarna kunna förvänta sig.

Hos Baijan är det alltid öppet

– Om jag lever är det öppet.

Baijan Yazdani sammanfattar sina generösa öppettider. På egen hand håller han liv i livsbutiken på Rålambsvägen 67 i Fredhäll. Varje dag året runt har han öppet till 21 på kvällen. Men Baijan erkänner att det är tufft att alltid ha öppet.

– Jag har inte råd att stänga. Hyran måste betalas så pengarna måste in, konstaterar han.

För grannarna i området har det blivit en självklarhet att Baijan är där i butiken om man behöver köpa mjölk, tidningen eller en påse godis. Och behöver man inte handla något så slänger många ändå upp en hand för att hälsa när de går förbi.

– Efter 16 år så känner alla mig.

Och Baijan har aldrig knusslat om någon behöver köpa på krita.

– Om jag känner dem, en pensionär som inte har råd till exempel, då är det klart att det går bra.