Brottsplats. En av de gropar där pojkarna tvingades ligga. Foto: Polisen

Männen till svars efter skräcknatten

I dag inleds rättegången mot männen som är misstänkta för en rad grova övergrepp mot två pojkar på kyrkogården i Solna. Motivet ska ha varit pengar – men varför övergreppen ska ha varit så grova finns inget rimligt svar på.

  • Publicerad 09:51, 8 dec 2020

Mitt i Solna har följt utredningen om de två pojkar som enligt åtalet rövades bort och utsattes för en mängd grova brott på kyrkogården i Solna i somras. Deras föräldrar ringde polisen och anmälde dem försvunna vid midnatt den 23 augusti. Först morgonen därpå upptäcktes pojkarna av en man som rastade hunden vid kyrkogården. De sprang panikslagna emot honom, hundägaren trodde först att det rörde sig om ett Youtube-skämt.

Ville sälja knark

I förhör berättar pojkarna om den skräcknatt som började med att de stötte ihop med de okända männen på Broddgatan i Hagalund. Under pistolhot ska de ha tvingats in på kyrkogården och dragits runt mellan gravarna. Vid första gravplatsen ska de ha tvingats klä av sig. De ska även ha blivit slagna med spadar i huvudet och på kropparna.

”Begravas levande”

Vid nästa plats bands deras händer och fötter, enligt åtalet. En av dem brändes på ryggen med tändare.

På tredje platsen ska pojkarna ha tvingats ner i gropar med gräs och löv. ”De hade en metallspade som de slog på oss i bakhuvudet typ hela tiden för att det var kul”, berättar en av pojkarna.

När förövarna gick undan en kort stund tog de chansen att fly efter åtta timmars fångenskap.

”Även fast de skulle fånga oss så skulle vi ändå dö... det var antingen springa och dö eller att inte springa och dö", säger en av pojkarna.

Svarar ”inga kommentarer”

Pojkarna pratar om förövarna som ”den långa” och ”den korta”. Det är två män, 18 och 21 år. Båda har konsekvent svarat ”Inga kommentarer” på polisernas frågor. När förhörsledaren frågar om övergreppen skrattar 18-åringen till. 21-åringen gäspar flera gånger under förhören.

Under brottsnatten ska de ha försökt att förmå pojkarna att ta lån och ordna fram pengar till dem. Mitt i Solna har varit i kontakt med en av männens försvarsadvokater som inte ger någon kommentar. Rättegången i dag den 30 november och pågår till den 16 december. Åklagare Anders Tordai menar att bevisningen är bra.

– Jag är ganska säker på att de döms, sa han till Mitt i Solna när åtal väcktes.

Idag börjar rättegången i Solna tingsrätt. Foto: Mostphotos

Här är de misstänkta männen

Man, 18 år.

Bor i Solna och har tidigare dömts för försök till stöld efter ett inbrott.

Har varit i kontakt med socialtjänsten i flera år. Uttrycker det som att han kommit i "dåligt sällskap" och ägnat sig mer och mer åt kriminalitet. Har berättat att han velat komma bort från Solna, till "nya människor och nya möjligheter".

Man, 21 år.

Bor i Upplands Väsby. Dömdes så sent som i somras för mordbrand. I utredningen konstateras att han har haft problem både i skola och på arbetsmarknaden och att han uppvisar "antisociala drag".

Enligt en utredning från rättsmedicinalverket lider ingen av dem av någon allvarlig psykisk störning.

Däremot var de när brotten begicks påverkade av alkohol och narkotika.

Båda åtalas för människorov, våldtäkt, grov misshandel, övergrepp i rättssak, narkotikabrott och grovt rån.

Visa merVisa mindre