Männen syns mest på Grönans scener

Det är fortfarande långt ifrån jämställt, men det har gått framåt. Så ser det ut när konsertsäsongen på Gröna Lund ska summeras.

  • Publicerad 14:08, 18 aug 2014

När Lokaltidningen Mitt i för två år sedan gick igenom Gröna Lunds konsertbokningar var andelen kvinnliga artister förfärande låg – bara tolv procent. Bokningsansvarige Kenny Mattsson hävdade då att han gjort allt som stod i hans makt för att bättra på statistiken, men att det var nästan omöjligt att få fler att ställa upp.

Något som Rättviseförmedlingen inte höll med om. De svarade att det förstås finns gott om kvinnliga artister om man vill.

Kritiken mot Gröna Lund blev synlig i fler tidningar än Mitt i. Året därpå, 2013, hade andelen kvinnor stigit till en fjärdedel. Och i år är den 29 procent om man räknar generöst.

– Det är förhållandevis bra, men vi strävar alltid efter att komma upp jämlikt, säger Kenny Mattsson.

Att det fortfarande är mindre än en tredjedel av konserterna som framförs av kvinnor säger han beror på att de ofta tackar nej och att han konkurrerar med de stora festivalarrangörerna.

– Ta Luger, de river åt sig alla kvinnliga artister som sedan tackar nej till oss. Men vi har ett tajt samarbete med Jämställd festival. Förhoppning är att vi ska komma upp till fifty fifty, men de måste också tacka ja.

Men ett annat skäl är givetvis kommersiellt. För även om det finns ett opinionstryck på arrangörerna att bli mer jämställda är det inte alltid det rimmar med publikens preferenser. På topplistan över Spotifys mest streamade låtar finns bara fem kvinnliga artister bland de 20 översta under vecka 32: Lilly Wood, Ariana Grande, Sia, Tove Lo och Seinabo Sey.

På de största skivbolagens topplistor över mest sålda album och singlar förra veckan var bara en fjärdedel gjorda av kvinnor. Och alla som sett ”Idol” vet att killarna kniper flest röster.

Kenny Håkansson försöker jämka önskemålen.

– Framför allt önskar våra gäster och fans namn via Facebook. Men jag måste ställa de gäster på scen som publiken vill ha.

Fakta

Bara var fjärde artist på Gröna Lund är kvinna

Av årets kvinnliga bokningar ingår tre i akter där flertalet medlemmar är män (Pixies, Arcade Fire samt Harmony Monclair som framträdde med Niklas Strömstedt och Eric Bazilian’s Manband) medan en, Melissa Horn, var gäst hos huvudartisten Sven-Bertil Taube. Räknas dessa, vilket Gröna Lund gör, blir andelen kvinnor 29 procent.

Evenemang som Lilla Melodifestivalen och Childhooddagen är inte med.

Visa merVisa mindre