Kylan skrämmer inte bort Robin Jonsson, som spelar in naturljud i Nackareservatet som ett konstprojekt. Foto: Linda Gren

Mannen som lyssnar på träden

Om ett träd faller i skogen men ingen hör det, gör det då något ljud? Ja, det vet Robin Jonsson i Bagarmossen. Han har tillbringat oräkneliga timmar med att spela in Nackarservatet. Det ska bli konst.

  • Publicerad 10:05, 12 jan 2016

Det är aldrig tyst, det är alltid ett flygplan någonstans

En gång i veckan i snart ett år har Robin Jonsson tagit sin stora lurviga mikrofon, sin inspelningsutrustning, och vandrat ut i Nackareservatets inanndöme. Han går och går tills han hittar ett lämpligt ställe. Sedan spelar han in. Och väntar. Blixstilla. Mellan fyra och fem timmar åt gången är han ute.

– Jag vill förflytta den som lyssnar till skogen. Du ska få höra det träden, som bara står där, hör. Jag har speciella mikrofoner som jag använder för att spela in under, inuti och uppe i träden. Och på isen på Söderbysjön, berättar Robin Jonsson, allt medan de tio minusgraderna nyper hårt i nunan.

Ett ständigt buller i spenaten

Han säger att de som fått tjuvlyssna på hans inspelningar alla säger ”oj vad högt det låter!”.

– Bilden av skogen är att det är mysigt och Disney. Så är det inte. Naturen är högljudd.

Robin Jonsson är 32 och uppvuxen i Hammarbyhöjden och bor i Bagarmossen. Han är utbildad koreograf, dansare och ljudtekniker.

– Idén föddes när jag började fundera på var jag kan spela in där människan aldrig hörs. Det visade sig att det är helt omöjligt! Det går inte! Det är alltid ett flygplan någonstans, eller billjud som sprids långt, långt. Det är den värld vi lever i.

En spion bland buskarna

Han befinner sig inne i de djupa skuggorna och rör sig sällan ute på stigarna. Det betyder att Jonsson ser dig – men du ser inte honom.

– Ja, det ger en viss spioneffekt. När någon upptäcker mig så hajar de alltid till, men ingen har någonsin frågat vad jag pysslar med. I och för sig så syns det väl att jag gör något i alla fall. Om jag bara stod mitt ute bland träden och stirrade skulle det nog vara läskigare.

Ljudkonstnären ska välja ut de bästa skogsljuden, mixa dem, kanske lägga på sparsmakat med effekter. Projektet heter ”If trees had ears” och ska sättas upp på dansscenen MDT på Skeppsholmen. Exakt när är oklart, men kanske blir det åka av redan i höst. Tanken är att skapa en ljudföreställning som korsar installation med koreografi.

Spelade in vingslag

1 000 hertz är fienden. Det vill säga; 1 000 hertz, den enhet som ljud mäts i, är den frekvens som trafikljud ligger kring. Bilar, hjul mot underlag, motorer. Alltså det som ska undvikas.

– Jag försöker ständigt kontra det genom att hitta ljudskugga. En gång när jag använde min parabolmikrofon så lyckades jag spela in en koltrasts vingslag. Det var svårt, jag var tvungen att följa fågeln, men det var oerhört mäktigt.

Mer om Nackareservatet

Arne är Nackareservatets osynliga kraft

Sussie från Bagis: Jag var först på kyrkogården i reservatet

Simbas sista vila: här ligger Söderorts döda djur

Varifrån kommer basdunket i Bagarmossen?

780 nya bostäder vid Nackareservatet i Kärrtorp

Låsta vägbommar ett problem för ambulans

Prisade insekter från Nackareservatet