Södermalmsbor. Det är hemskt och sorgligt, säger Jan och Lena Engstedt om det misstänkta mordet på en kvinna på Södermalm i början av juni. Foto: Pekka Pääkkö

Manifestation och upprörda känslor efter misstänkt mord

I början av månaden hittades en kvinna svårt skadad vid en byggarbetsplats. Några dagar senare avled hon. Händelsen har väckt starka känslor på Södermalm.

  • Publicerad 12:09, 23 jun 2022

Alla som ville kunde tända ett ljus och prata om det som hänt

Den 9 juni, vid niotiden på morgonen, hittades en kvinna i 35-årsåldern svårt skadad vid en byggarbetsplats på Maria Bangata. Några dagar senare avled hon på sjukhus.

Vid platsen hon hittades på har blommor satts upp i ett byggstaket. På marken har människor placerat ljus.

Omer Skaljo driver restaurangen Nooch som ligger bredvid. När han först såg poliser på platsen trodde han det rörde sig om en arbetsplatsolycka.

– Efteråt, när jag insåg att det var en kvinna som hade avlidit, kändes det för jävligt. Det är något som inte borde hända, säger han.

Misstänkt mord på kvinna på Södermalm – hittades på byggarbetsplats

Restaurangägare. ”Det borde inte hända,” säger Omer Skaljo som driver Nooch

Granne. ”Det är svårt att inte bli rädd” säger Linn Ek. Foto: Pekka Pääkkö

”Jätteläskigt”

Inte långt härifrån bor och jobbar Linn Ek.

– Jag tycker det är jätteläskigt. Hon var jämngammal med mig. Det är jobbigt, säger hon.

– Det är svårt att ta in att någon kan misshandlas så grovt att man dör. Jag vill inte vara rädd, men blir det. Jag känner mig inte trygg.

Det som har hänt är hemskt och sorgligt, säger Södermalmsborna Jan och Lena Engstedt, även om de själva inte känner sig otrygga.

– Men man blir upprörd och ledsen, säger Lena Engstedt.

Tände ljus. Många dök upp på förra veckans manifestation. Foto: Privat

På plats var fastighets- och serviceregionrådet Charlotte Broberg, stadsdelsnämndens ordförande Jonas Nilsson, riksdagsledamoten Tobias Billström och Roslana Cederhage, ordförande i Södermalms sociala delegation, alla (M). Foto: Privat

Manifestation

Samma helg som kvinnan avled fick polisen även in en anmälan om att en kvinna hade blivit utsatt för en våldtäkt vid Medborgarplatsen. Med anledning av de två misstänkta brotten hölls i förra veckan en ljusmanifestation vid byggarbetsplatsen.

Med på plats var stadsdelsnämndens ordförande Jonas Nilsson (M).

– Det som hänt är förfärligt. Vi hade en manifestation där alla som ville kunde tända ett ljus och prata. Det kändes viktigt, så det inte bara blir ytterligare överfall och man bara går vidare som inget hänt, säger han.

Gällande trygghetsinsatser finns det en välfungerande samverkan på Södermalm, menar han, där polis och ordningsvakter arbetar tillsammans för att öka tryggheten.

– Varje gång något trots allt inträffar är det viktigt att både polis och ordningsvakter drar slutsatser av det och anpassar sina åtgärder.

Utredningen pågår

Polisen är förtegen om det misstänkta mordet. Först misstänkte man att kvinnan hade blivit våldtagen, misstankar som senare avskrevs.

– Just nu utreder vi händelseförloppet. Det är för tidigt att uttala sig om det, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen.

Huruvida kvinnan var hemmahörande på Södermalm vill polisen inte svara på, annat än att hon inte bodde i någon av de fastigheter i närheten av där hon påträffades.

– Vi är inne i ett omfattande utredningsarbete där vi går igenom filmer, håller förhör och inväntar svar från undersökningar. Det är även först då vi brukar kunna slå fast dödsorsaken.

Om offret och en eventuell gärningsperson kände varandra kan Per Fahlström inte svara på. Än är ingen frihetsberövad i något av de två ärendena.